Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Jak wczytać plik CSV generowany przez formularz, spowrotem do tego formularza?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kakkarot
Witam, mam pewien problem.
Posiadam formularz PHP z eksportem do CSV. Generuje się plik o odpowiednich parametrach, który importuje pózniej do docelowej strony. Niestety najmniejszy błąd i występuje błąd podczas importu. Najczęściej chodzi o jakieś literówki. Chciałbym aby taki wygenerowany plik wczytać spowrotem do formularza, abym mógł go sobie przejrzeć w formie tego właśnie formularza, poprawić błędy i wygenerować go na nowo.

Czy jest takie coś możliwe?
Jeśli tak to co muszę zrobić, jak?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
nospor
w linii 18 w kolumnie 15 zrób:
echo $zawartoscPlikuCSV;
kakkarot
zrozumiełem aluzję.. jak będzie potrzebny kod to go wstawię, tylko, że jest go trochę..
chodzi o to, że ktoś wypełnia formularz, plik csv automatycznie jest wysyłany do mnie na maila. A ja wczytuję ten plik jakoś do tego formularza.
nospor
Tak, była tam aluzja byś podał kod

Ale była też odpowiedź:
echo $zawartoscPlikuCSV;
skoro sam generujesz ten formularz to i sam możesz wypełnić go danymi. A tymi danymi jest właśnie treść pliku csv. Za bardzo nie wiem jaki tu masz problem.
kakkarot
może zacznijmy tak.. jestem bardzo początkującym w PHP, a chciałbym zrobić tak: zrobić kopię tego formularza i tą kopię trochę zmodyfikować. Mianowicie, zrobić możliwość importu pliku csv, ale jest problem..nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić. Więc jakbyś mógł, to proszę powiec mi co i jak krok po kroku..
Poniżej wstawię kod, który prawdobodobnie generujeplik csv

1. <?php
  2.  
  3. include 'config.php';
  4. include 'class.phpmailer.php';
  5.  
  6. $array = $_POST;
  7. $id = $_POST['N_NAZWA'].'_'.date("H-i-s_Y-m-d");
  8.  
  9. // CREATE FILE
  10. touch('results/'.$id.'.csv');
  11. $file = fopen('results/'.$id.'.csv', 'w');
  12.  
  13. $col = array();
  14. $col[0] = array();
  15. $col[1] = array();
  16.  
  17. foreach ($array as $key => $value)
  18. {
  19. if ( ! empty($value))
  20. {
  21. if ($key == 'POBRANIE') continue;
  22. if ($key == 'U_RACH_POBRANIA') $value = trim($value);
  23. if ($key == 'CK' AND $array['PLATNIK'] != 'ZL') $key = substr($array['PLATNIK'], 1).'_CK';
  24. else if ($key == 'CK' AND $array['PLATNIK'] == 'ZL') continue;
  25.  
  26. $col[0][] = $key;
  27. $col[1][] = $value;
  28. }
  29. }
  30.  
  31. $col[0][] = 'N_OS_NADAJACA';
  32. $col[1][] = "tel...";
  33.  
  34. fputcsv($file, $col[0], ';');
  35. fputcsv($file, $col[1], ';');
  36.  
  37. fclose($file);
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.