Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne] nie wyświetlają się zdjęcia
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
i-skrypty.pl
Mam edytor tinymce na stronie, w którym mogę dodawać zdjęcia dzięki pluginowi filemanager. Problem polega na tym, że jak dodaję zdjęcia na jakiejś podstronie to nie wyświetlają się. W edytorze tak, ale na podstronie już nie. Na głównej jak dodam to działa... pewnie coś nie tak z htaccess mam.

- index.php
- uploads
--- zdjecie.jpg
- htaccess

tak wygląda htaccess:
  1. RewriteEngine on
  2. DirectoryIndex index.php
  3. RewriteBase /strona/
  4. RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
  5. RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
  6. RewriteRule ^/?([a-z-_0-9]*)/?$ index.php?page=$1

co może być nie tak?
rob_roy
Hej, .htaccess to czarna magia dla mnie i zawsze boli grzebanie w tym ale tak na 1szy rzut oka wygląda on ok, jesteś pewny że podajesz poprawną ścieżkę względną/bezwględną?

Myślę że przykład linku/strony i/lub struktury katalogowej pozwoliłby na szybsze rozawiązanie problemu.
prowseed
nie korzystam z tinymce i nie znam plug-in'u filemanager, ale moze po prostu przerob go tak, by odwolanie sie do zdjec bylo przekazywane jako sciezka bezwzgledna, czyli nie /uploads/file.jpg, a http://example.com/uploads/file.jpg
jaslanin
spróbuj takiej konfiguracji TinyMCE (w kodzie JS wywołującym edytor)

Kod
        document_base_url : "/",
        relative_urls: false,
        filemanager_relative_urls : false,
        filemanager_remove_script_host : true,

Jeżeli to nie zadziała spróbuj ustawić

Kod
document_base_url : "/strona/",
i-skrypty.pl
Cytat(prowseed @ 26.03.2012, 16:53:05 ) *
nie korzystam z tinymce i nie znam plug-in'u filemanager, ale moze po prostu przerob go tak, by odwolanie sie do zdjec bylo przekazywane jako sciezka bezwzgledna, czyli nie /uploads/file.jpg, a http://example.com/uploads/file.jpg

tak by było najlepiej, ale nie mam pojęcia w jakim miejscu to ustawić...

a może w php da rade zrobić tak, żeby do linków do zdjęć dokładało adres strony? w configu strony mam coś w stylu:
  1. define('PAGE_ADRESS', 'http://strona.pl');
jaslanin
Powinieneś mieć gdzieś na stronie gdzie jest wysiwyg takie coś:

1. <script type="text/javascript">
  2. tinyMCE.init({
  3. mode : "textareas",
  4. theme : "advanced",
  5. plugins : "emotions,spellchecker,advhr,insertdatetime,preview",
  6.  
  7. // Theme options - button# indicated the row# only
  8. theme_advanced_buttons1 : "newdocument,|,bold,italic,underline,|,justifyleft,justifycenter,justifyrigh
    t,fontselect,fontsizeselect,formatselect"
    ,
  9. theme_advanced_buttons2 : "cut,copy,paste,|,bullist,numlist,|,outdent,indent,|,undo,redo,|,link,unlink
    ,anchor,image,|,code,preview,|,forecolor,backcolor"
    ,
  10. theme_advanced_buttons3 : "insertdate,inserttime,|,spellchecker,advhr,,removeformat,|,sub,sup,|,charma
    p,emotions"
    ,
  11. theme_advanced_toolbar_location : "top",
  12. theme_advanced_toolbar_align : "left",
  13. theme_advanced_statusbar_location : "bottom",
  14. theme_advanced_resizing : true
  15. });
  16. </script>

po prostu dodajesz kolejne właściwośći (nowe linijki do konfiguracji)
i-skrypty.pl
jaslanin, tyle to wiem, ale twój sposób nic mi nie da...

doszedłem do tego, że mam o "../" za mało w linkach do zdjęć. Jak zmieniłem w edytorze link do zdjęcia na "../../uploads/zdjecie.jpg" to działa na podstronie, ale w edytorze już nie...czyli na odwrót
jaslanin
1. Nie powinno się używać relatywnych URL w CMSach. Bo np. masz stronę

lista z produktami sportowymi obrazek + opis
domena.pl/artykuly-sportowe/ i obrazek z relatywnym url do obrazka piłki do nogi "../sport/pilka_do_nogi.jpg" przeglądarka zrozumie wtedy że obrazek jest pod adresem domena.pl/sport/pilka_do_nogi.jpg

opis pojedynczego produktu:
domena.pl/artykuly-sportowe/pilka-do-nogi/ wtedy powyższy relatywny url obrazka kierował by przeglądarkę na stronę domena.pl/artykuly-sportowe/sport/pilka_do_nogi.jpg

właśnie dlatego by uniknąć problemów lepiej stosować bezwzględne odwołania np. "/sport/pilka_do_nogi.jpg" co w obu przypadkach będzie kierowało przeglądarkę na adres domena.pl/sport/pilka_do_nogi.jpg

zresztą przyglądnij się kodom źródłowym stroną używającym CMS i zobacz czy ktoś używa tam relatywnych URLi

2.

Przerabiałem już ten problem i wiem co mówię. TinyMCE też już dawno przewidziało / wpadło na ten problem i udostępnia odpowiednie opcje konfiguracyjne swojego edytora.

Jakbyś chociażby przeczytał opis pierwszej z tych opcji którą Ci przytoczyłem:

http://www.tinymce.com/wiki.php/Configurat...cument_base_url

to byś się dowiedział:

Cytat
This option specifies the base URL for all relative URLs in the document.

połączył to z Twoim problemem z relatywnymi URLami

Cytat
doszedłem do tego, że mam o "../" za mało w linkach do zdjęć

to co piszesz czyli ../ to jest właśnie relatywny URL

to byś wiedział, że mój sposób może coś jednak dać
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.