![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 9 Dołączył: 8.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam edytor tinymce na stronie, w którym mogę dodawać zdjęcia dzięki pluginowi filemanager. Problem polega na tym, że jak dodaję zdjęcia na jakiejś podstronie to nie wyświetlają się. W edytorze tak, ale na podstronie już nie. Na głównej jak dodam to działa... pewnie coś nie tak z htaccess mam.
- index.php - uploads --- zdjecie.jpg - htaccess tak wygląda htaccess:
co może być nie tak? Ten post edytował i-skrypty.pl 26.03.2012, 15:09:31 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 1 Dołączył: 21.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej, .htaccess to czarna magia dla mnie i zawsze boli grzebanie w tym ale tak na 1szy rzut oka wygląda on ok, jesteś pewny że podajesz poprawną ścieżkę względną/bezwględną?
Myślę że przykład linku/strony i/lub struktury katalogowej pozwoliłby na szybsze rozawiązanie problemu. -------------------- IF(rada===true){ pomógł++; echo 'Kliknij pomógł ^ ^';}
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 433 Pomógł: 64 Dołączył: 29.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie korzystam z tinymce i nie znam plug-in'u filemanager, ale moze po prostu przerob go tak, by odwolanie sie do zdjec bylo przekazywane jako sciezka bezwzgledna, czyli nie /uploads/file.jpg, a http://example.com/uploads/file.jpg
Ten post edytował prowseed 26.03.2012, 15:54:00 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 511 Pomógł: 143 Dołączył: 13.03.2010 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
spróbuj takiej konfiguracji TinyMCE (w kodzie JS wywołującym edytor)
Kod document_base_url : "/", relative_urls: false, filemanager_relative_urls : false, filemanager_remove_script_host : true, Jeżeli to nie zadziała spróbuj ustawić Kod document_base_url : "/strona/",
Ten post edytował jaslanin 26.03.2012, 17:24:41 -------------------- Good luck and happy PHP'ing
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 9 Dołączył: 8.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie korzystam z tinymce i nie znam plug-in'u filemanager, ale moze po prostu przerob go tak, by odwolanie sie do zdjec bylo przekazywane jako sciezka bezwzgledna, czyli nie /uploads/file.jpg, a http://example.com/uploads/file.jpg tak by było najlepiej, ale nie mam pojęcia w jakim miejscu to ustawić... a może w php da rade zrobić tak, żeby do linków do zdjęć dokładało adres strony? w configu strony mam coś w stylu: |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 511 Pomógł: 143 Dołączył: 13.03.2010 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powinieneś mieć gdzieś na stronie gdzie jest wysiwyg takie coś:
po prostu dodajesz kolejne właściwośći (nowe linijki do konfiguracji) -------------------- Good luck and happy PHP'ing
|
|
|
![]()
|
|
jaslanin, tyle to wiem, ale twój sposób nic mi nie da...
doszedłem do tego, że mam o "../" za mało w linkach do zdjęć. Jak zmieniłem w edytorze link do zdjęcia na "../../uploads/zdjecie.jpg" to działa na podstronie, ale w edytorze już nie...czyli na odwrót |
|
|
![]()
|
|
1. Nie powinno się używać relatywnych URL w CMSach. Bo np. masz stronę
lista z produktami sportowymi obrazek + opis domena.pl/artykuly-sportowe/ i obrazek z relatywnym url do obrazka piłki do nogi "../sport/pilka_do_nogi.jpg" przeglądarka zrozumie wtedy że obrazek jest pod adresem domena.pl/sport/pilka_do_nogi.jpg opis pojedynczego produktu: domena.pl/artykuly-sportowe/pilka-do-nogi/ wtedy powyższy relatywny url obrazka kierował by przeglądarkę na stronę domena.pl/artykuly-sportowe/sport/pilka_do_nogi.jpg właśnie dlatego by uniknąć problemów lepiej stosować bezwzględne odwołania np. "/sport/pilka_do_nogi.jpg" co w obu przypadkach będzie kierowało przeglądarkę na adres domena.pl/sport/pilka_do_nogi.jpg zresztą przyglądnij się kodom źródłowym stroną używającym CMS i zobacz czy ktoś używa tam relatywnych URLi 2. Przerabiałem już ten problem i wiem co mówię. TinyMCE też już dawno przewidziało / wpadło na ten problem i udostępnia odpowiednie opcje konfiguracyjne swojego edytora. Jakbyś chociażby przeczytał opis pierwszej z tych opcji którą Ci przytoczyłem: http://www.tinymce.com/wiki.php/Configurat...cument_base_url to byś się dowiedział: Cytat This option specifies the base URL for all relative URLs in the document. połączył to z Twoim problemem z relatywnymi URLami Cytat doszedłem do tego, że mam o "../" za mało w linkach do zdjęć to co piszesz czyli ../ to jest właśnie relatywny URL to byś wiedział, że mój sposób może coś jednak dać -------------------- Good luck and happy PHP'ing
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 21:36 |