Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SEO]Adresy url - przyjazne czy praktyczne?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
qrzysztof
1) Miałem taki adres:

Kod
www.mojastrona.pl/skrypt.php?kategoria=angielski

2) Przerobiłem go (za pomocą edycji .htaccess) na:

Kod
www.mojastrona.pl/kategoria/angielski

3) W międzyczasie dodałem stronicowanie i obecnie adresy do poszczególnych stron wyglądają na przykład tak:

Kod
www.mojastrona.pl/kategoria/angielski&start=30

4) Zauważyłem, że ludzie lubią sobie to jeszcze przerabiać na coś w stylu:

Kod
www.mojastrona.pl/kategoria/angielski,s30

Wygląda to na pewno lepiej, ale Google zaindeksuje mi wtedy wszystkie podstrony (nie żeby to był dla mnie jakiś problem, ale może dla Googla będzie). Który adres jest lepszy (z punktów 3 i 4) i dlaczego?
nospor
Jesli dla podstron chcesz używać w google i taj tylko jednego adresu głównego, to ustawiasz CANONICAL i po sprawie
qrzysztof
Czyli jak rozumiem optujesz za punktem 4? Wyczytałem jeszcze, że zamiast rel="canonical" można dodać rel="next" i rel="prev" i Google nie będzie płakać.
nospor
Nie, moja wypowiedź nie była za żadnym z punktów. Moja wypowiedź dotyczyła tylko i wyłącznie tego:
Cytat
Google zaindeksuje mi wtedy wszystkie podstrony
qrzysztof
Czyli są techniczne możliwości żeby Google nie zaindeksowało wszystkiego. Pytanie co będzie najlepsze z punktu widzenia SEO. Ja skłaniam się do adresu z punktu 4 + dodane next i prev.
nospor
Jeśli chodzi o mnie to na seo znam się tyle co kura na php....

Ale jak zajrzysz na moją stroną to zobaczysz, że ja tam mam ładne linki na stronicowanie, więc:
tak, z mojego punktu widzenia punkt 4 będzie lepszy od punktu 3 bo jest taki ładny

smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.