![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 19 Dołączył: 25.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1) Miałem taki adres:
Kod www.mojastrona.pl/skrypt.php?kategoria=angielski 2) Przerobiłem go (za pomocą edycji .htaccess) na: Kod www.mojastrona.pl/kategoria/angielski 3) W międzyczasie dodałem stronicowanie i obecnie adresy do poszczególnych stron wyglądają na przykład tak: Kod www.mojastrona.pl/kategoria/angielski&start=30 4) Zauważyłem, że ludzie lubią sobie to jeszcze przerabiać na coś w stylu: Kod www.mojastrona.pl/kategoria/angielski,s30 Wygląda to na pewno lepiej, ale Google zaindeksuje mi wtedy wszystkie podstrony (nie żeby to był dla mnie jakiś problem, ale może dla Googla będzie). Który adres jest lepszy (z punktów 3 i 4) i dlaczego? Ten post edytował qrzysztof 28.02.2012, 12:09:24 -------------------- Znalazłeś sam rozwiązanie swojego problemu? Nie pisz "już wiem, do zamknięcia". Podziel się rozwiązaniem - inni będą mieli łatwiej.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Jesli dla podstron chcesz używać w google i taj tylko jednego adresu głównego, to ustawiasz CANONICAL i po sprawie
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 19 Dołączył: 25.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli jak rozumiem optujesz za punktem 4? Wyczytałem jeszcze, że zamiast rel="canonical" można dodać rel="next" i rel="prev" i Google nie będzie płakać.
-------------------- Znalazłeś sam rozwiązanie swojego problemu? Nie pisz "już wiem, do zamknięcia". Podziel się rozwiązaniem - inni będą mieli łatwiej.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nie, moja wypowiedź nie była za żadnym z punktów. Moja wypowiedź dotyczyła tylko i wyłącznie tego:
Cytat Google zaindeksuje mi wtedy wszystkie podstrony
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Czyli są techniczne możliwości żeby Google nie zaindeksowało wszystkiego. Pytanie co będzie najlepsze z punktu widzenia SEO. Ja skłaniam się do adresu z punktu 4 + dodane next i prev.
-------------------- Znalazłeś sam rozwiązanie swojego problemu? Nie pisz "już wiem, do zamknięcia". Podziel się rozwiązaniem - inni będą mieli łatwiej.
|
|
|
![]()
|
|
Jeśli chodzi o mnie to na seo znam się tyle co kura na php....
Ale jak zajrzysz na moją stroną to zobaczysz, że ja tam mam ładne linki na stronicowanie, więc: tak, z mojego punktu widzenia punkt 4 będzie lepszy od punktu 3 bo jest taki ładny ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:19 |