Mateusz_M
13.12.2011, 11:56:57
Wiam, posiadam baze danych mysql pobrałem na dysk aby przedstawić ją w postaci diagramu ERD czy jest to możliwe do wykonania poprzez jakąś aplikacje? Próbowałem DBDesigner 4, ale żadnych rezultatów i nie wiem czy coś źle robie, a czy w ogole nie jest to możliwe?
Może polecicie inne narzędzie?
Proszę o odpowiedź.
grrizli
13.12.2011, 21:08:14
Jestem pewny ze MySqlWorkbench ma taką możlwość.
Mateusz_M
13.12.2011, 21:17:48
Tak, właśnie w nim działam, przerzucił tabele do formy graficznej ale bez relacji czy jest to w ogóle możliwe żeby razem z relacjami zostało wygenerowane?
melkorm
13.12.2011, 21:51:40
jak masz w SQL powiązania zrobione to i w diagramie będą.
W skrócie używając MyISAM złączeń nie będzie, musisz użyć np. InnoDB i porobić relacje. (@MySQL)
Mateusz_M
13.12.2011, 22:30:01
Zgadza sie jest typ MyISAM. Chodzi o to, że cofam sie w przeszlosc pewnego projektu i przedstawiam jego budowe w danym czasie. Więc jak jest to MyISAM to jak warto to przedstawić bez relacji? będzie to miało sens jakikkolwiek? Myślę podać nazwę bazy i spis tabel i porównać ją z obecną - pokazując jak się powiększyła.
Myślicie, że to ma sens czy relacje to jednak minimum które powinienem przedstawić?
melkorm
13.12.2011, 23:33:32
Możesz zawsze na diagramie porobić relacje samemu i opisać to tak że są one obsługiwane programowo a nie przez silnik bazy danych

Co do samych relacji, są one bardzo ważne bo tak na prawdę dają pogląd jak system wygląda
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.