Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][SQL]Dodawanie tablicy do bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
fr33d0m
Czy możecie mi powiedzieć w jaki sposób mogę dodać całą tablicę array do jednej kolumny w bazie danych? Czy jest to w ogóle wykonalne w prosty sposób bez zbędnego "rozdrabniania się"?

Mam taki kod:
  1. <?php
  2. if (isset($_POST) && !empty($_POST))
  3. {
  4. echo ''.$_POST['category'][0].'<br />';
  5. echo ''.$_POST['category'][2].'<br />';
  6.  
  7. }else{
  8. ?>
  9. <!DOCTYPE HTML>
  10. <html lang="en">
  11. <head>
  12. <title>title</title>
  13. <meta charset="UTF-8">
  14. </head>
  15. <body>
  16. <form action="" method="POST">
  17. category:<br/>
  18. 1: <input type="checkbox" id="category" name="category[]" value="dummyValue1" />
  19. 2: <input type="checkbox" id="category" name="category[]" value="dummyValue2" />
  20. 3: <input type="checkbox" id="category" name="category[]" value="dummyValue3" />
  21. 4: <input type="checkbox" id="category" name="category[]" value="dummyValue4" />
  22. 5: <input type="checkbox" id="category" name="category[]" value="dummyValue5" />
  23. 6: <input type="checkbox" id="category" name="category[]" value="dummyValue6" />
  24. <input type="submit" id="name" name="Submit" value="GO!" />
  25. </form>
  26. </body>
  27. </html>
  28. <?php
  29. }
  30. ?>

Wyświetlić tablicę potrafię, ale w jaki sposób dodać wszystkie "zaznaczone" checkboxy do bazy danych upychając wszystko w jedną kolumnę o nazwie "test"?

Mogę prosić o jakiś prosty przykład?
peter13135
INSERT INTO `tabela`(kolumna) VALUES(1),(2),(3)
PodepneSie
Mam taka strone:
  1. // SCHEMAT BAZY:
  2. // id(int) | rozrywka(text)
  3. // 1 | nic
  4.  
  5.  
  6. if($_GET['u'] == update){
  7. $q = "UPDATE `dane` SET `rozrywka` = '".$_POST['rozrywka'][0].", ".$_POST['rozrywka'][1].", ".$_POST['rozrywka'][2]."' WHERE id = 1";
  8. echo 'dodano!';
  9. }
  10. ?>
  11.  
  12. <html>
  13. <head>
  14. <title>:/</title>
  15. </head>
  16. <body>
  17. <form action="box.php?u=update" method="POST">
  18. <input type="checkbox" name="rozrywka[]" value="dyskoteki" />dyskoteki<br />
  19. <input type="checkbox" name="rozrywka[]" value="filozofia" />filozofia<br />
  20. <input type="checkbox" name="rozrywka[]" value="fotografia" />fotografia<br />
  21. <input type="checkbox" name="rozrywka[]" value="fotomodeling" />fotomodeling<br />
  22. <input type="checkbox" name="rozrywka[]" value="instrument" />gra na instrumencie<br />
  23. <input type="checkbox" name="rozrywka[]" value="grafika" />grafika komputerowa<br />
  24. <input type="checkbox" name="rozrywka[]" value="gry" />gry komputerowe<br />
  25. <input type="checkbox" name="rozrywka[]" value="historia" />historia<br />
  26. <input type="submit" id="name" name="Submit" value="GO!" />
  27. </form>
  28. </body>
  29. </html>

Czy jest mozliwosc "z sumowania" calej tablicy "rozrywka[]" w jednosc? czy musze za kazdym razem przy UPDATE cudowac indywidualnie?

I w jaki sposob przefiltrowac tablice z nie porzadanego kodu(XSS,SQLInfect) - czy jest to konieczne?

$_POST['rozrywka'] = htmlspecialchars($_POST['rozrywka']); zwraca blad:
Warning: htmlspecialchars() expects parameter 1 to be string, array given in C:\xampp\htdocs

Z gory dzieki za pomoc w zrozumieniu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.