Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][jQuery]Hover a div.rodzic
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Qss
Witam, dziś mam problem z JS

A więc powiedzmy ze mamy taki kod:

1. <div class="rodzic">
  2. <div class="dziecko"></div>
  3. <div class="dziecko"></div>
  4. </div>

I powiedzmy że div.rodzic ma jakieś wymiary np. 200 na 200px a div.dziecko 5 na 5 px i sa one jakoś porozrzucane w position:absolute;

następnie jeśli klikam na div.rodzic tworzy się następny div.dziecko w klikniętym miejscu, coś jak zaznaczanie punktów na mapie
ale jeśli kliknę nad div.dziecko a z racji tego ze jest on w div.rodzic to stworzy się następny punkt pod tym czego własnie nie chcę.

Chodzi o to że jeśli najadę na dowolny już stworzony wcześniej punkt i kliknę to nie stworzy się następny, dopiero jak kliknę bezpośrednio na div.rodzic nie poprzez divy siedzące w nim
parzygnat
a próbowałeś zrobić coś takiego, że jak najedziesz myszką na div.dziecko to na to zdarzenie robisz unbind(click) dla div.rodzic i wtedy klikanie w rodzica nic nie daje. Następnie jak myszka opuszcza div.dziecko, to znowu przypisujesz to div.rodzic zdarzenie click
Qss
Jeszcze trochę poczytałem dokumentacje i znalazłem ciekawy event mianowicie target, ale dzięki za fatyge

1. $('.rodzic').click(function(e) {
  2. var target = $(e.target);
  3. if(target.is(".rodzic")){
  4. // tworz dziecko
  5. }
  6. });
parzygnat
Prostsze rozwiązanie, a więc lepsze smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.