Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Wirtualne Subdomeny
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
Fifi209
Mam problem z przekierowaniami, chwilowo do głównego katalogu wrzuciłem .htaccess
Kod
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^([^.]+)\.mojadomena\.pl [NC]
RewriteRule ^(.*) http://mojadomena.pl/projects/%1 [L,QSA]

Po wpisaniu w przeglądarce np. test.mojadomena.pl
zostaję przekierowany na mojadoemna.pl/projects/test/

Wszystko ładnie pięknie, jednak używam xamppa i chciałbym zrobić coś takiego jak było w webservie - czyli prócz katalogu głównego, był katalog gdzie użytkownikom można było stworzyć folder, odwołanie było takie: mojadomena.pl/~uzytkownik

Teraz chciałbym sobie stworzyć folder (w drzewie) powyżej htdocs (główny katalog) o nazwie "htprojects" i wszystko co pasuje do wyrażenia:
Kod
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^([^.]+)\.mojadomena\.pl [NC]

Przekierować na ten folder, jednakże po drodze muszę sprawdzić czy katalog np. htprojects/mojprojekt istnieje, jeżeli nie to wyrzucić odpowiednio przygotowany błąd 404.

Chciałbym, aby same linki: mojprojekt.mojadomena.pl nie zmieniały się, bo obecnie to robią.
Nie wiem jak ugryźć ten problem.
erix
Cytat
Wszystko ładnie pięknie, jednak używam xamppa i chciałbym zrobić coś takiego jak było w webservie - czyli prócz katalogu głównego, był katalog gdzie użytkownikom można było stworzyć folder, odwołanie było takie: mojadomena.pl/~uzytkownik

Google: mod_userdir.

Cytat
Przekierować na ten folder, jednakże po drodze muszę sprawdzić czy katalog np. htprojects/mojprojekt istnieje, jeżeli nie to wyrzucić odpowiednio przygotowany błąd 404.

Chciałbym, aby same linki: mojprojekt.mojadomena.pl nie zmieniały się, bo obecnie to robią.
Nie wiem jak ugryźć ten problem.

Za dużo przerzucasz na mod_rewrite. To nieoptymalne. Zainteresuj się VHostami.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.