Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] wyświetlanie danych na stronie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Misiuu
Witam , mam takie proste pytanie

mam baze o nazwie 1 i tabeli formularz gdzie są kolumny takie jak imie nazwisko i email

Chciałbym żeby te dane pojawiły sie na stronie w postaci tabelki..

więc robie połączenie

<?php
function connection() {
// host
$mysql_host = "localhost";
// user
$mysql_user = "root";
// hasło
$mysql_pass = "";
// nazwa bazy
$mysql_db = "1";
// nawiązujemy połączenie z serwerem MySQL
@mysql_connect($mysql_host, $mysql_user, $mysql_pass)
or die('Brak połączenia z serwerem MySQL.');
// łączymy się z bazą danych
@mysql_select_db($mysql_db)
or die('Błąd wyboru bazy danych.');
}

?>

i teraz , znam funkcje SELECT * FROM formularz ale gdy to wpisuje to wywala mi błąd i nic nie wyświetla . Pewnie robię to źle ale proszę o pomoc. Poradniki czytałem . umiem już dawać dane do bazy ale nie mogę ich wyciągnąć proszę o prosty język smile.gif
nospor
1) uzywaj bbcode
2) To o co pytasz jest w pierwszym lepszym kursie php+mysql dostępnym po polski i za darmo w necie
3) To o co pytasz jest też w manualu
http://pl2.php.net/manual/pl/function.mysql-fetch-array.php
askone
Przeczytaj ten artykuł Powinien Ci pomóc zapoznać się podstawami. Jeśli jeszcze czegoś nie będziesz wiedział zapytaj wujka G, skorzystaj z wyszukiwarki na forum, i na końcu dopiero zadaj nowe pytanie.

Pozdrawiam
Misiuu
ok,

<?
$username="root";
$password="";
$database="1";

$first=$_POST['imie'];
$last=$_POST['nazwisko'];
$email=$_POST['email'];

mysql_connect(localhost,$username,$password);
@mysql_select_db($database) or die("Nie znaleziono bazy danych");

$query = "INSERT INTO contacts VALUES ('','$first','$last','$email')";
mysql_query($query);

mysql_close();
?>

mam to ale i tak nic sie nie wyświetla :/
askone
Wydaje mi się, że nie przeczytałeś całości... W artykule masz akurat przykład z formularzem i wyświetlaniem danych na stronie. A poza tym to poszukaj w Google kursu i ucz się, ucz...
sadistic_son
Zaoszczędzę Ci trochę czytania.
Załóżmy 2 przypadki - dodawanie wpisu do bazy oraz wczytywanie i wyświetlanie.
  1. db_connect(); //funkcja laczaca z baza, mozesz ja stworzyc i nazwac jak chcesz, pomine polaczenie z baza bo juz to masz w swoim kodzie
  2.  
  3. //przypisanie do zmiennych danych odebranych z formularza, zakladam ze znasz zasade dzialania formularzy post.
  4. $imie=mysql_real_escape_string(strip_tags($_POST['imie']));
  5. $nazwisko=mysql_real_escape_string(strip_tags($_POST['nazwisko']));
  6.  
  7. /*dane odebrane z formularza trzeba zabezpieczyc. Uzytkownik moze przeciez wpisac w formularzu komende php, mysql lub html co nam moze zaszkodzic. W tym celu traktujemy PRZYNAJMNIEJ funkcjami mysql_real_escape_string i strip_tags */
  8.  
  9. $zapytanie="INSERT INTO tabela VALUES (NULL, '$imie' , '$nazwisko' )";
  10. //INSERT INTO sluzy do dodawania danych do bazy, zapoznaj sie z jego konstrukcja, bo tego tlumaczyc nie bede.
  11.  
  12. mysql_query($zapytanie);
  13. /*w przypadku dodawania do bazy wystarczy uzyc funkcji mysql_query aby wykonac to co chcemy. Jesli nie bedzie zadnego bledu niezaleznego od nas dane dodadza sie do bazy. Dla powyzszej konstrukcji INSERT INTO nasza tabela ma 3 kolumny: id, imie i nazwisko. Jesli byloby ich wiecej, musielibysmy je wszystkie uzupelnic danymi, lub NULLami. */
  14.  
  15. //a teraz wyswietlanie danych w tabelce. Zalozmy ze chcemy wyswietlic z tabeli ludzie wszystkich z podzialem na imie, nazwisko, email
  16.  
  17. $zapytanie="SELECT * FROM tabela_ludzie";
  18. $result=mysql_query($zapytanie);
  19. //aby wyswietlic dane dobrzejest sprawdzic najpierw czy istnieje chociaz jeden rekord wiec:
  20.  
  21. $ilosc_rekordow=mysql_num_rows($result);
  22. if($ilosc_rekordow > 0 ){ //dopiero jesli jest minimum jeden rekord przystepujemy do wyswietlania ich
  23.  
  24. echo '<table><tr><td>imie</td><td>nazwisko</td><td>email</td></tr> '; //najpierw naglowek tabelki
  25.  
  26. while($row=mysql_fetch_array($result)){
  27. //teraz w petli while wyswietlamy poszczegolne rekordy, kazdy w oddzielnym wierszu
  28.  
  29. echo"<tr><td>$row[imie]</td><td>$row[nazwisko]</td><td>$row[email]</td></tr>";
  30.  
  31. }
  32. //zamykamy tabele
  33. echo '</table>';
  34. }else{ //jesli nie ma zadnego rekordu
  35. echo 'Brak rekordow spelniajacych kryteria';
  36. }
  37.  
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.