Mam problem ze swoim plikiem .htaccess.
RewriteEngine On Options +FollowSymLinks RewriteRule ^index$ index.php [QSA] RewriteRule ^dodaj-nowy$ add2.php [QSA] RewriteRule ^add$ add.php [QSA] RewriteRule ^(.*)/([a-zA-Z-_0-9]+)/?$ 1.php?id=$1 [QSA] RewriteRule ^(.*)?$ 1.php?id=$1 [QSA] RewriteRule ^(.*)/?$ 1.php?id=$1 [QSA]
Obecnie przy takiej postaci próba wejścia na stronę główną kończy się niepowodzeniem.
Natomiast linki typu
xxx.pl/cokolwiek/cokolwiek
xxx.pl/cokolwiek
działają bez problemu.
Gdy wchodzę poprzez lynx'a na stronę główną otrzymuję komunikat:
Making HTTP connection to xxx.pl Sending HTTP request. HTTP request sent; waiting for response. HTTP/1.1 301 Moved Permanently Transmisja danych zakończona. HTTP/1.1 301 Moved Permanently Exiting...
Natomiast linki typu xxx.pl/cyfry/znaki-a-z działają bez problemu.
Z kolei, gdy dodam / przed każdą regułę (które robią przekierowanie do 1.php?id=$1) to wtedy działa strona główna,.
W moim całym pliku dążę do tego, by po wpisaniu:
1. xxx.pl/cokolwiek1/cokolwiek2
2. xxx.pl/cokolwiek1/cokolwiek2/
3. xxx.pl/cokolwiek1
4. xxx.pl/cokolwiek1/
przekierowywało mnie na 1.php?id=cokolwiek1
Nie ma znaczenia czy to będą cyfry czy litery, bo i tak mam filtrowanie w kodzie php.
Obstawiam flagi?
Dzięki z góry za przeczytanie i ewentualną pomoc.
@edit
doszedłem do tego:
RewriteEngine On Options +FollowSymLinks RewriteRule ^index$ index.php RewriteRule ^dodaj-nowy$ add2.php RewriteRule ^add$ add.php RewriteRule ^([a-zA-Z-_0-9])/([a-zA-Z-_0-9])$ 1.php?id=$1 RewriteRule ^([a-zA-Z-_0-9])$ 1.php?id=$1 RewriteRule ^([a-zA-Z-_0-9])/([a-zA-Z-_0-9])/$ 1.php?id=$1 RewriteRule ^([a-zA-Z-_0-9])/$ 1.php?id=$1
i działa, ale tylko:
xxx.pl/cyfry
xxx.pl/cyfry/
+ strona główna nie wywala już pętli

nie działa:
xxx.pl/cyfry/cokolwiek
xxx.pl/cyfry/cokolwiek/
Dopisałem RewriteBase / i działa