Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]strpos i "J"
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maniutek08
Normalnie paranoja... Czemu funkcja strpos zwraca False dla litery "J"?? Czy ona jest jakaś inna?? Spotkał się już ktoś z czymś takim??
wookieb
Pokaż kod i to co zawierają zmienne.
smietek
Użyj stripos. Nie uwzględnia wielkości liter.
maniutek08
  1. <?php
  2.  
  3. $string = 'JESTEM';
  4.  
  5. echo stripos($string, "J");
  6.  
  7. ?>

Żadna różnica.. mała litera czy duża... u mnie dla "J" wyświetla "0" ...
amii
Ni i dobrze wyświetla bo J jest na pozycji 0. Ja chcesz sprawdzać czy dana litera znajduje się w ciągu to stosuj porównanie z rozróżnianiem typów:
$znajdz = stripos($string, "J");
if ($znajdz !== false) echo 'zanalazlem;
else echo 'Nie znalazlem';
wookieb
Cytat(maniutek08 @ 15.12.2010, 07:09:41 ) *
Normalnie paranoja... Czemu funkcja strpos zwraca False dla litery "J"?? Czy ona jest jakaś inna?? Spotkał się już ktoś z czymś takim??

Normalnie paranoja. Dlaczego ludzie czepiają się czegoś tylko i wyłącznie z powodu swojej tępoty?
http://pl.php.net/strpos
Cytat
Returns the position as an integer

0 na bool to FALSE
Cytat
Ta funkcja może zwrócić Boolean FALSE, ale może też zwrócić wartość innego typu niż Boolean, która oznacza wartość FALSE, takie jak 0 lub "". Aby uzyskać więcej informacji proszę zapoznać się z rozdziałem Typy logiczne. Można używać operatora === do testowania zwracanych wartości przez tę funkcję.
maniutek08
Heh... rzeczywiście... tak sobie ubzdurałem, że strpos to funkcja która pozwoli mi wyszukać dany znak, że zapomniałem o jej prawdziwym znaczeniu winksmiley.jpg
Dzięki winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.