![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 1 Dołączył: 23.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Normalnie paranoja... Czemu funkcja strpos zwraca False dla litery "J"?? Czy ona jest jakaś inna?? Spotkał się już ktoś z czymś takim??
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Pokaż kod i to co zawierają zmienne.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 306 Pomógł: 32 Dołączył: 20.01.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Użyj stripos. Nie uwzględnia wielkości liter.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 1 Dołączył: 23.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 728 Pomógł: 76 Dołączył: 12.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ni i dobrze wyświetla bo J jest na pozycji 0. Ja chcesz sprawdzać czy dana litera znajduje się w ciągu to stosuj porównanie z rozróżnianiem typów:
$znajdz = stripos($string, "J"); if ($znajdz !== false) echo 'zanalazlem; else echo 'Nie znalazlem'; |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Normalnie paranoja... Czemu funkcja strpos zwraca False dla litery "J"?? Czy ona jest jakaś inna?? Spotkał się już ktoś z czymś takim?? Normalnie paranoja. Dlaczego ludzie czepiają się czegoś tylko i wyłącznie z powodu swojej tępoty? http://pl.php.net/strpos Cytat Returns the position as an integer 0 na bool to FALSE Cytat Ta funkcja może zwrócić Boolean FALSE, ale może też zwrócić wartość innego typu niż Boolean, która oznacza wartość FALSE, takie jak 0 lub "". Aby uzyskać więcej informacji proszę zapoznać się z rozdziałem Typy logiczne. Można używać operatora === do testowania zwracanych wartości przez tę funkcję.
Ten post edytował wookieb 15.12.2010, 09:14:55 |
|
|
![]()
|
|
Heh... rzeczywiście... tak sobie ubzdurałem, że strpos to funkcja która pozwoli mi wyszukać dany znak, że zapomniałem o jej prawdziwym znaczeniu (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Dzięki (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 10:19 |