Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Ułożenie zapytania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
colinQ
Problem, że aż wstyd, ale długo nie siedziałem w kodzie i uleciało z głowy.
Zatem:

Mam tabelkę:
ID | imie | nazwisko | mail | ip | app

Chcę ułożyć zapytanie typu SELECT, które wyszukiwałoby rekordu z następującymi warunkami:
- app = 'aplikacja' (obowiązkowo)
- imie+nazwisko = 'ImieNazwisko' (nieobowiązkowo/jeśli tak)
- mail = 'mail@mail.pl' (nieobowiązkowo/jeśli tak)
- ip = '10.10.10' (nieobowiązkowo/jeśli tak)

Czyli jednym słowem ma to wyszukiwać czy jest rekord o app='aplikacja', który spełnia jeden lub kilka warunków typu imie+nazwisko, mail, ip.
Ja to mam tak:
  1. SELECT *
  2. FROM tabelka
  3. WHERE app = 'aplikacja'
  4. AND ip = '10.10.10'
  5. OR mail = 'mail@mail.pl'
  6. OR imie + nazwisko = 'ImieNazwisko'

Za każdym razem, mimo, że we wpisanym rekordzie zgadza się tylko pole 'app' to wyszukuje mi ten rekord. Wymóg jest aby zgadzało się pole 'app' i jedno z pozostałych też się musi zgadzać.

Jak to zrobić? (Sorry, że tak chaotycznie, ale nie umiem inaczej tego zobrazować)
phpion
Nawiasy panie, nawiasy:
  1. SELECT *
  2. FROM tabelka
  3. WHERE app = 'aplikacja'
  4. AND (ip = '10.10.10'
  5. OR mail = 'mail@mail.pl'
  6. OR imie + nazwisko = 'ImieNazwisko')
colinQ
No nie, dalej wyszukuje 1 rekord, mimo, że nie powinien.
Bo zgadza się tylko zawartość pola 'app', a pozostałe nie.
Rekord powinien się wyszukać tylko wtedy, gdy zgadza się zawartość pola 'app' i np. pola 'mail' czy innego z tej serii.
zelu
Cytat(colinQ @ 6.08.2010, 09:52:19 ) *
Rekord powinien się wyszukać tylko wtedy, gdy zgadza się zawartość pola 'app' i np. pola 'mail' czy innego z tej serii.

No czyli zapytanie, które podal Ci phpion robi właśnie to co chcesz. Może masz brak danych spełniających warunki?
colinQ
No właśnie nie, mimo nieporpawnych (czyli innych jak w rekordzie) danych w imie+nazwisko, mail, ip i tak wyszukuje rekord.
zelu
Możesz wrzucić screen z wynikami wyszukiwania z PMA? Najlepiej tak, żeby obejmowało zapytanie
colinQ
thek
zobacz, czy Ci nie bruździ znak +.. normalnie mysql nie obsługuje go do łączenia kolumn. zamiast imie+nazwisko sprawdź concat(imie,nazwisko)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.