![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 2 Dołączył: 25.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem, że aż wstyd, ale długo nie siedziałem w kodzie i uleciało z głowy.
Zatem: Mam tabelkę: ID | imie | nazwisko | mail | ip | app Chcę ułożyć zapytanie typu SELECT, które wyszukiwałoby rekordu z następującymi warunkami: - app = 'aplikacja' (obowiązkowo) - imie+nazwisko = 'ImieNazwisko' (nieobowiązkowo/jeśli tak) - mail = 'mail@mail.pl' (nieobowiązkowo/jeśli tak) - ip = '10.10.10' (nieobowiązkowo/jeśli tak) Czyli jednym słowem ma to wyszukiwać czy jest rekord o app='aplikacja', który spełnia jeden lub kilka warunków typu imie+nazwisko, mail, ip. Ja to mam tak:
Za każdym razem, mimo, że we wpisanym rekordzie zgadza się tylko pole 'app' to wyszukuje mi ten rekord. Wymóg jest aby zgadzało się pole 'app' i jedno z pozostałych też się musi zgadzać. Jak to zrobić? (Sorry, że tak chaotycznie, ale nie umiem inaczej tego zobrazować) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 2 Dołączył: 25.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No nie, dalej wyszukuje 1 rekord, mimo, że nie powinien.
Bo zgadza się tylko zawartość pola 'app', a pozostałe nie. Rekord powinien się wyszukać tylko wtedy, gdy zgadza się zawartość pola 'app' i np. pola 'mail' czy innego z tej serii. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 229 Pomógł: 34 Dołączył: 7.12.2008 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
No właśnie nie, mimo nieporpawnych (czyli innych jak w rekordzie) danych w imie+nazwisko, mail, ip i tak wyszukuje rekord.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 229 Pomógł: 34 Dołączył: 7.12.2008 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz wrzucić screen z wynikami wyszukiwania z PMA? Najlepiej tak, żeby obejmowało zapytanie
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
zobacz, czy Ci nie bruździ znak +.. normalnie mysql nie obsługuje go do łączenia kolumn. zamiast imie+nazwisko sprawdź concat(imie,nazwisko)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 14:19 |