Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zerwane połączenie MySql
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
zielony1
Witam.
Jestem nowym użytkownikiem i bardzo początkującym użytkownikiem php. No i jak to bywa na początku same problemy. Mianowicie w przeglądarce pojawia mi się taki oto błąd:
Cytat
Lost connection to MySQL server at 'reading initial communication packet', system error: 111

Baza jest dostępna w phpmyadmin i mogę z niej wyświetlać dane. Tak samo sprawa wygląda na stronce napisanej tylko w celu sprawdzenia bazy. Moje połączenie wygląda tak:
  1. $this->linkdb = mysql_connect ('localhost', "root", "password")
  2. or die ('I cannot connect to the database because: ' . mysql_error());
  3.  
  4. mysql_select_db ("dbname",$this->linkdb) or die ('No puedo seleccionar la bd'.mysql_error());

no i w przypadku testowym połączenie działa, w projekcie nie. Zamiast
Cytat
'localhost'
wpisywałem również
Cytat
127.0.0.1
i błąd ten sam.
Pracuję na ubuntu 9.10 i w terminalu mogę się połączyć z MySql za pomocą
Cytat
mysql -u root -p
więc chyba nic się nie blokuje. Próbowałem również połączyć się metodą PDO i problem zoztał ten sam. Czytałem jeszcze coś o edycji pliku my.cnf ale albo coś źle robiłem albo to nie przyniosło żadnego efektu. Mam nadzieje, że o niczym nie zapomniałem i że wszystko dobrze opisałem. Jeśli nie pytajcie i mam nadzieje, że znajdzie się ktoś kto pomoże smile.gif

Pozdrawiam.
frytek92
A nie lepiej ci wszystko zapisać nie obiektowo ?

Cytat
$sql_connect = mysql_connect($db_host, $db_user, $db_pass) or die ('SQL Error');

mysql_select_db($db_name);
zielony1
szczerze to teraz poniekąd się załamałem... faktycznie po zapisie obiektowym zadziałało do strzału i tak się zastanawiam jakie to ma znaczenie? Rozumiem jak używamy jakiegoś obiektu w kilku miejscach ale aplikacja wysypywała się cały czas w tym miejscu gdzie na sztywno wprowadzałem dane. (i na pewno były poprawne bo wprowadzałem je chyba z 20 razy)
Mchl
A ten kod był w ogóle wewnątrz metody jakiegoś obiektu?
zielony1
tak był (tzn. to połączenie). W każdym razie nawaliłem strasznie bo rozwiązanie na prawdę banalne... aż mnie sumienie gryzie, że wam głowę tym zawracałem.
Co do tej zmiany to przypuszczam, że gdzieś jeszcze aplikacja musiała korzystać z tych zmiennych (globalnych), których nie zmieniałem (zamiast nich wpisałem na sztywno) i temu się sypało. Tylko nie wiem czemu w miejscu gdzie wprowadzałem dobre dane (i to mnie trochę zmyliło). W każdym razie noob ze mnie i z php jestem całkiem zielony (to moje pierwsze kroczki - więc pewnie jeszcze będę pisać choć mam nadzieje, że z trudniejszymi sprawami).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.