Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Kiedy $tytul się powtzarza...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
michalinda
Cześć

Mam problem, jeśli ktoś mógłby mi pomóc będę wdzięczna smile.gif

Jest sobie zmienna $komentarz (tytuł każego komentarza) i teraz chciałabym zrobić tak, że kiedy tytuł komentarza 1 jest taki sam jak 2, wyświetli tylko jeden link. Poprostu nie wyświetla linków do zdublowanych komentarzy.

Jak by to zrobić? Z góry dziękuję za pomoc.
piotrooo89
ale jak pobierasz dane? z bazy?

może zwykły if wystarczy:

1. if ($kom1 == $kom2)
  2. else
  3. nie ma
bełdzio
trochę mało jasno, ale
Kod
if( $komentarz1 == $komentarz2 )
{
//takie same
}
else
{
inne
}

questionmark.gif
michalinda
Hmm... W tym skrypcie jest baza danych, nie zagłębiałam się dalej bo tam juz dla mnie czarna magia a interesje mnie tylko zmienna $tytul. Kom1, kom2, ale skad to wziąść? Mógłby ktoś mi napisać co mam wkleić by zadziałało?

Mnw. mam tak:

1. <a href="$tytul_link">$tytul</a>
  2. <br><br>
  3. Dodane przez: $kto_dodal

Na stronie wyświetla się np. 10 ostatnich komentarzy i teraz chciałabym aby te zdublowane, czyli dodane np. po 2-3 razy wyświatlały tylko jeden lub wcale.

b4x
Więcej kodu, więcej kodu proszę ;-) Nie jesteśmy wróżkami ;D
pedro84
Cytat(michalinda @ 26.01.2010, 16:59:54 ) *
Hmm... W tym skrypcie jest baza danych, nie zagłębiałam się dalej bo tam juz dla mnie czarna magia a interesje mnie tylko zmienna $tytul. Kom1, kom2, ale skad to wziąść? Mógłby ktoś mi napisać co mam wkleić by zadziałało?

Mnw. mam tak:

1. <a href="$tytul_link">$tytul</a>
  2. <br><br>
  3. Dodane przez: $kto_dodal

Na stronie wyświetla się np. 10 ostatnich komentarzy i teraz chciałabym aby te zdublowane, czyli dodane np. po 2-3 razy wyświatlały tylko jeden lub wcale.

Zdublowane, masz namyśli dodane kilka razy te same, przez tę samą osobę, czy co?
michalinda
Cytat(pedro84 @ 26.01.2010, 19:57:02 ) *
Zdublowane, masz namyśli dodane kilka razy te same, przez tę samą osobę, czy co?

Tak, właśnie o to chodzi.

Nie chcę aby były one kasowane, tylko poprostu aby wyświetlał się tylko jeden tyt. lub wogóle. Męczy mnie kasowanie ręczne, chodzi o czystość w ostatnio dodanych komentarzach.
pedro84
W takim razie moim zdaniem najlepiej to filtrować na poziomie zapytania.

Możesz także porównywać treść wpisów i jeśli jest taka sama pokazywać tylko raz smile.gif
michalinda
Cytat(pedro84 @ 27.01.2010, 02:03:48 ) *
W takim razie moim zdaniem najlepiej to filtrować na poziomie zapytania.

Możesz także porównywać treść wpisów i jeśli jest taka sama pokazywać tylko raz smile.gif

A jak to wykonać? Jestem zielona, dla tego tutaj piszę smile.gif
Czadus
Aby móc coś konkretnego zaproponować, należałoby najpierw poznać strukturę bazy danych, ewentualnie wymaganych tabel..... Na poziomie zapytania swobodnie można wybierać unikatowe wpisy..... Możesz też pokazać kilka przykładowych wspisób w bazie, wówczas łatwiej jest zaproponować rozwiązanie.
pedro84
Cytat(michalinda @ 27.01.2010, 07:04:51 ) *
A jak to wykonać? Jestem zielona, dla tego tutaj piszę smile.gif

Zarzuć rzędem z bazy lub/i całością kodu odpowiedzialną za wyświetlanie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.