Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Kohana] Problem z wypisaniem tablicy w widoku
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Max Damage
Cześć, mam w modelu dwa zapytania: jedno pobiera wszystkie dane o newsach, drugie zlicza ilość komentarzy do poszczególnych newsów i wygląda tak:
  1. public function getCountCommentNews(){
  2. $wynik=$this->db->query("SELECT news.tytul,news.id,COUNT(*) AS ile FROM news_komentarz LEFT JOIN news
  3. ON news_komentarz.id_newsa=news.id GROUP BY news.id ORDER BY ile DESC");
  4. return $wynik;
  5. }

W newsach gdzie są komentarze zwraca ich ilość. Wynik przekazuję do widoku:
  1. foreach($news as $row) {
  2. echo '<p class="news_tytul">'.html::anchor('news,'.$row['id'],$row['tytul']).'</p>';
  3. echo '<p class="news_autor">Autor:'.$row['autor'].'</p>';
  4. echo '<p class="news_data">'.date('d-m-Y',$row['data_dodania']).'</p>';
  5. echo '<p class="news_naglowek">'.$row['naglowek'].'</p>';
  6. echo '<p id="news_komentarze">Komentarzy('.(($row['id'] == $komentarze[1]->id) ? $komentarze[1]->ile : "0").')</p>';
  7. echo '<hr/>';
  8. }

I tutaj właśnie mam problem. Nie wiem jak poradzić sobie z tymi indeksami przy $komentarze. Teraz mam tylko dwie sumy komentarzy, więc zależnie od tego czy wpisze 1 czy 0, odpowiedni wynik pojawia mi się przy danym newsie. Jak to przeiterować aby wyświetlała się ilość komentarzy przy każdym newsie a nie tylko przy tym konkretnym ?
skowron-line
A dlaczego rozbiłeś to na 2 zapytania questionmark.gif
k_@_m_i_l
To sie da zrobić jednym zapytaniem. Załóżmy że masz taką strukturę tabeli z newsami
---- tabela news -----
id | tytul | autor | tresc |

Tabela z komentarzami wygląda tak :
---- tabela komentarze -----
id | id_news | autor | tresc | ip

Teraz chcąc pobrać listę newsów, wraz z ilością komentarzy, robisz sobie w modelu taką funkcję :
  1. public function get_news()
  2. {
  3. $result = $this->db
  4. ->select('n.id','n.tytul','n.autor','n.tresc','(SELECT COUNT(id) FROM komentarze AS k WHERE k.id_news = n.id) AS countk')
  5. ->from('news AS n')
  6. ->orderby(array('id' => 'desc'))
  7. ->get();
  8. return $result;
  9. }

Teraz w kontrolerze pobierasz wywołujesz tą funkcję z modelu, przekazujesz wynik do widoku. W widoku następnie by wyświetlić tą listą(załóżmy, że przekazujesz ją do widoku pod nazwą : lista):
  1. foreach($lista as $key=>$row)
  2. {
  3. echo '<div class="news">
  4. <p class="news-title">'.$row->tytul.'</div>
  5. <p class="news-autor">'.$row->autor.'</div>
  6. <p class="news-tresc">'.text::limit_chars(200,$row->tresc).'</div>
  7. <p class="news-countk">Komentarzy : '.$row->countk.'</div>
  8. </div>';
  9. }

Ot, cała filozofia smile.gif
Max Damage
Cytat
A dlaczego rozbiłeś to na 2 zapytania

Pomyślałem ze tak będzie uniwersalniej. Może jednak faktycznie niepotrzebnie sobie wszystko komplikuje :)
barat
Ale takie zapytanie chyba nie przejdzie:
  1. ->select('n.id','n.tytul','n.autor','n.tresc','(SELECT COUNT(id) FROM komentarze AS k WHERE k.id_news = n.id) AS countk')

Bo query builder najzwyczajniej sobie to pokomentuje po swojemu i poucieka i ... wywali błąd smile.gif
Przynajmniej tak obstawiam.
Do dodatkowych sztuczek najczęściej trzeba użyć Database_Expression ... zapewne trzeba będzie to "dopiąć" do któregoś z warunków:)
Chciałbym się mylić, bo życie byłoby prostsze, nie mam czasu tego teraz sprawdzać, ale chyba właśnie tak będzie smile.gif
k_@_m_i_l
Cytat(barat @ 8.12.2009, 17:38:06 ) *
Ale takie zapytanie chyba nie przejdzie:
  1.  
  2. ->select('n.id','n.tytul','n.autor','n.tresc','(SELECT COUNT(id) FROM komentarze AS k WHERE k.id_news = n.id) AS countk')

Bo query builder najzwyczajniej sobie to pokomentuje po swojemu i poucieka i ... wywali błąd smile.gif

To najpierw może sprawdź, a nie pieprz głupot. Przejdzie i przechodzi normalnie bez problemu.
Następnym razem sprawdź coś a nie wprowadzaj bezsensownego zamieszania, jakie możesz spowodować swoimi wpisami.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.