![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 19 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć, mam w modelu dwa zapytania: jedno pobiera wszystkie dane o newsach, drugie zlicza ilość komentarzy do poszczególnych newsów i wygląda tak:
W newsach gdzie są komentarze zwraca ich ilość. Wynik przekazuję do widoku:
I tutaj właśnie mam problem. Nie wiem jak poradzić sobie z tymi indeksami przy $komentarze. Teraz mam tylko dwie sumy komentarzy, więc zależnie od tego czy wpisze 1 czy 0, odpowiedni wynik pojawia mi się przy danym newsie. Jak to przeiterować aby wyświetlała się ilość komentarzy przy każdym newsie a nie tylko przy tym konkretnym ? -------------------- "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." - Albert Einstein |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A dlaczego rozbiłeś to na 2 zapytania
![]() -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 349 Pomógł: 72 Dołączył: 22.01.2008 Skąd: Wadowice/Oświęcim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To sie da zrobić jednym zapytaniem. Załóżmy że masz taką strukturę tabeli z newsami
---- tabela news ----- id | tytul | autor | tresc | Tabela z komentarzami wygląda tak : ---- tabela komentarze ----- id | id_news | autor | tresc | ip Teraz chcąc pobrać listę newsów, wraz z ilością komentarzy, robisz sobie w modelu taką funkcję :
Teraz w kontrolerze pobierasz wywołujesz tą funkcję z modelu, przekazujesz wynik do widoku. W widoku następnie by wyświetlić tą listą(załóżmy, że przekazujesz ją do widoku pod nazwą : lista):
Ot, cała filozofia ![]() -------------------- "PHP to człowiek. MySQL to również człowiek."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 19 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat A dlaczego rozbiłeś to na 2 zapytania Pomyślałem ze tak będzie uniwersalniej. Może jednak faktycznie niepotrzebnie sobie wszystko komplikuje :) -------------------- "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." - Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 183 Pomógł: 0 Dołączył: 19.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale takie zapytanie chyba nie przejdzie:
Bo query builder najzwyczajniej sobie to pokomentuje po swojemu i poucieka i ... wywali błąd ![]() Przynajmniej tak obstawiam. Do dodatkowych sztuczek najczęściej trzeba użyć Database_Expression ... zapewne trzeba będzie to "dopiąć" do któregoś z warunków:) Chciałbym się mylić, bo życie byłoby prostsze, nie mam czasu tego teraz sprawdzać, ale chyba właśnie tak będzie ![]() Ten post edytował barat 8.12.2009, 17:38:57 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 349 Pomógł: 72 Dołączył: 22.01.2008 Skąd: Wadowice/Oświęcim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale takie zapytanie chyba nie przejdzie:
Bo query builder najzwyczajniej sobie to pokomentuje po swojemu i poucieka i ... wywali błąd ![]() To najpierw może sprawdź, a nie pieprz głupot. Przejdzie i przechodzi normalnie bez problemu. Następnym razem sprawdź coś a nie wprowadzaj bezsensownego zamieszania, jakie możesz spowodować swoimi wpisami. -------------------- "PHP to człowiek. MySQL to również człowiek."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 16:05 |