Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: tworzenie własnych CMS i paneli administracyjnych ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
nowy_pehapowiec
Szukam wszelkich przydatnych informacji o tworzeniu własnych CMS i paneli administracyjnych. Znacie jakieś dobre strony, tutoriale o tym? Nie chce wyważać otwartych drzwi, dlatego potrzebuje dowiedzieć się jak planować strukturę takiej aplikacji, żeby była łatwo rozszerzalna o nowe moduły no i najważniejsze, żeby była funkcjonalna. Coś sobie sam już wymyśliłem ale widzę, że muszę więcej rozwiązań pooglądać.

Może jakieś strony CMS z funkcją demo?

pozdro
askone
Hej

Proszę bardzo: link

smile.gif
cojack
No to żeś mu pomógł... btw jak chcesz przeglądać cmsy z wersją demo to zapraszam na http://os-cms.pl tam masz multum cms'ów do przeglądania.

A tak pozatym to musisz przemyśleć schemat budowy takiego cms'a, na pewno pomógłby Ci w tym jakiś ORM, który ma już zaplanowaną strukturę katalogów i jest ona używana przez szereg ludzi. Pozatym masz zaimplementowany wzorzec mvc w takim orm (a mówię tutaj o doctrine, możesz poczytać o tym na moim blogu[mvc w php cz.2] ). Budowała modułowa jak to ludzie nazwali. Zarządzanie użytkownikami, przypisywanie użytkowników do grup. Zarządzanie uprawnieniami użytkowników i takie tam winksmiley.jpg
nowy_pehapowiec
No właśnie o schemat budowy mi chodzi.
Mam już teraz zbiór funkcji php, które podpiąłem pod stronę z której zarządzam stroną. Ale właśnie z zaplanowaniem mam największy problem. Np jak zrobić system modułów, włączanych opcjonalnie i przenośnych między różnymi stronami zarządzanymi tym samym panelem? O ORM nie mam pojęcia dopiero przed sekunda sprawdziłem na Wikipedii co to jest smile.gif

Jeszcze takie zasadnicze pytanie. Jest cała masa gotowych CMS czy warto w ogóle pisać jakiś własny mały system? Oczywiście plus jest taki, że to ja decyduje o wszystkim, jak ma wyglądać i działać - jak ma być tworzony layout strony i w ogóle. I nie będzie w takim CMS całej masy niepotrzebnych dla mnie funkcji. No ale czy z dłuższej perspektywy czasu czy warto?

fly474
tą stronę znalazłem wcześniej ale nie udaje mi się zalogować, nie wiem jak wygenerować logina i hasło?
cojack
Bo się nie czyta, hasło to admin, login to demo123, było napisane winksmiley.jpg U nas na os-cms.pl jest wszystko ładniej opisane co jest czym i do czego.

I warto pisać własnego cms'a, przynajmniej jak coś się spierzprzy to wiesz gdzie i dlaczego? A dlaczego a dlatego że jesteś dupa ;p Zawsze sobie tak mówię jak się coś wyłoży. Motywuje ;p
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.