Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> tworzenie własnych CMS i paneli administracyjnych ?, szukma info o tym jak to dobrze zaplanować
nowy_pehapowiec
post 10.11.2009, 09:05:11
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Szukam wszelkich przydatnych informacji o tworzeniu własnych CMS i paneli administracyjnych. Znacie jakieś dobre strony, tutoriale o tym? Nie chce wyważać otwartych drzwi, dlatego potrzebuje dowiedzieć się jak planować strukturę takiej aplikacji, żeby była łatwo rozszerzalna o nowe moduły no i najważniejsze, żeby była funkcjonalna. Coś sobie sam już wymyśliłem ale widzę, że muszę więcej rozwiązań pooglądać.

Może jakieś strony CMS z funkcją demo?

pozdro
Go to the top of the page
+Quote Post
askone
post 10.11.2009, 09:09:15
Post #2

-----

Hej

Proszę bardzo: link

smile.gif

--------------------
Kliknij jeśli moja odpowiedź Ci pomogła.
askone.pl
+Quote Post
cojack
post 10.11.2009, 09:38:14
Post #3

Ostrzeżenie: (20%)
X----

No to żeś mu pomógł... btw jak chcesz przeglądać cmsy z wersją demo to zapraszam na http://os-cms.pl tam masz multum cms'ów do przeglądania.

A tak pozatym to musisz przemyśleć schemat budowy takiego cms'a, na pewno pomógłby Ci w tym jakiś ORM, który ma już zaplanowaną strukturę katalogów i jest ona używana przez szereg ludzi. Pozatym masz zaimplementowany wzorzec mvc w takim orm (a mówię tutaj o doctrine, możesz poczytać o tym na moim blogu[mvc w php cz.2] ). Budowała modułowa jak to ludzie nazwali. Zarządzanie użytkownikami, przypisywanie użytkowników do grup. Zarządzanie uprawnieniami użytkowników i takie tam winksmiley.jpg

Ten post edytował cojack 10.11.2009, 09:38:29

--------------------
cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena
+Quote Post
nowy_pehapowiec
post 10.11.2009, 09:53:16
Post #4

-----

No właśnie o schemat budowy mi chodzi.
Mam już teraz zbiór funkcji php, które podpiąłem pod stronę z której zarządzam stroną. Ale właśnie z zaplanowaniem mam największy problem. Np jak zrobić system modułów, włączanych opcjonalnie i przenośnych między różnymi stronami zarządzanymi tym samym panelem? O ORM nie mam pojęcia dopiero przed sekunda sprawdziłem na Wikipedii co to jest smile.gif

Jeszcze takie zasadnicze pytanie. Jest cała masa gotowych CMS czy warto w ogóle pisać jakiś własny mały system? Oczywiście plus jest taki, że to ja decyduje o wszystkim, jak ma wyglądać i działać - jak ma być tworzony layout strony i w ogóle. I nie będzie w takim CMS całej masy niepotrzebnych dla mnie funkcji. No ale czy z dłuższej perspektywy czasu czy warto?

fly474
tą stronę znalazłem wcześniej ale nie udaje mi się zalogować, nie wiem jak wygenerować logina i hasło?
+Quote Post
cojack
post 10.11.2009, 10:18:57
Post #5

Ostrzeżenie: (20%)
X----

Bo się nie czyta, hasło to admin, login to demo123, było napisane winksmiley.jpg U nas na os-cms.pl jest wszystko ładniej opisane co jest czym i do czego.

I warto pisać własnego cms'a, przynajmniej jak coś się spierzprzy to wiesz gdzie i dlaczego? A dlaczego a dlatego że jesteś dupa ;p Zawsze sobie tak mówię jak się coś wyłoży. Motywuje ;p

--------------------
cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.07.2025 - 15:54