Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zaawansowany formularz z wybieraniem adresatów
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
szopik
Witam, chce skonstruować formularz kontaktowy z możliwością wybierania adresata z listy rozwijanej (przykład w obrazku). Chodzi mi o takie funkcjonowanie formularzu że po wybraniu odpowiedniej osoby wyświetlają się jej szczegółowe dane takie jak telefon oraz jednocześnie do formularza kontaktowego wstawiało odpowiednie dane takie jak mail i to wszystko bez przeładowania strony. Jednocześnie dane mają być wczytywane razem ze stroną i umieszczone w kodzie HTML w każdym razie omijać bazę danych. Ktoś zna jakieś tuto-riale ? Ewentualnie cokolwiek co może być pomocne w takim rozwiązaniu .

baa
Bardzo Ci się z tym śpieszy? Robię właśnie taki formularz i mogę np. opisać na blogu, ale to najwcześniej za 2-3 dni.
szopik
Aż tak bardzo mi się nie spieszy smile.gif jeżeli będziesz w stanie pomóc to będę wdzięczny smile.gif

Cytat(baa @ 1.10.2009, 10:05:35 ) *
Bardzo Ci się z tym śpieszy? Robię właśnie taki formularz i mogę np. opisać na blogu, ale to najwcześniej za 2-3 dni.

Witam, i coś się udało zrobić ?

Czy ktoś zna odpowiedź na pierwsze pytanie rolleyes.gif
bregovic
Tworzysz obiekt JavaScript zawierający wszystkie potrzebne tobie dane, indeksowane nazwiskiem. Wrzucasz nazwiska w select'a, i ustawiasz event na onChange (bodajże).
Poczytaj sobie o jQuery na przykład - z tym (lub w zasadzie jakimkolwiek innym) frameworkiem JS takie coś jest dość banalne.
vokiel
@up:
Jan Kowalski
Marian Kowalski

Już lepiej po ID, możesz zrobić statyczną tablicę, której identyfikatory będą odpowiadały wartościom z option selekta. Lub pobierać dane ajaxem, ale to już raczej przerost formy nad treścią.

Tak jak kolega wyżej napisał, z tym, że identyfikacja osoby po czymś unikalnym, jednoznacznym. Nazwisko takie nie jest.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.