![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 8.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, chce skonstruować formularz kontaktowy z możliwością wybierania adresata z listy rozwijanej (przykład w obrazku). Chodzi mi o takie funkcjonowanie formularzu że po wybraniu odpowiedniej osoby wyświetlają się jej szczegółowe dane takie jak telefon oraz jednocześnie do formularza kontaktowego wstawiało odpowiednie dane takie jak mail i to wszystko bez przeładowania strony. Jednocześnie dane mają być wczytywane razem ze stroną i umieszczone w kodzie HTML w każdym razie omijać bazę danych. Ktoś zna jakieś tuto-riale ? Ewentualnie cokolwiek co może być pomocne w takim rozwiązaniu .
(IMG:http://edroga.pl/tymczasowy/kopia.jpg) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 4 Dołączył: 14.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo Ci się z tym śpieszy? Robię właśnie taki formularz i mogę np. opisać na blogu, ale to najwcześniej za 2-3 dni.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 8.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aż tak bardzo mi się nie spieszy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) jeżeli będziesz w stanie pomóc to będę wdzięczny (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Bardzo Ci się z tym śpieszy? Robię właśnie taki formularz i mogę np. opisać na blogu, ale to najwcześniej za 2-3 dni. Witam, i coś się udało zrobić ? Czy ktoś zna odpowiedź na pierwsze pytanie (IMG:style_emoticons/default/rolleyes.gif) |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 562 Pomógł: 15 Dołączył: 8.08.2003 Skąd: Denmark/Odense Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworzysz obiekt JavaScript zawierający wszystkie potrzebne tobie dane, indeksowane nazwiskiem. Wrzucasz nazwiska w select'a, i ustawiasz event na onChange (bodajże).
Poczytaj sobie o jQuery na przykład - z tym (lub w zasadzie jakimkolwiek innym) frameworkiem JS takie coś jest dość banalne. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@up:
Jan Kowalski Marian Kowalski Już lepiej po ID, możesz zrobić statyczną tablicę, której identyfikatory będą odpowiadały wartościom z option selekta. Lub pobierać dane ajaxem, ale to już raczej przerost formy nad treścią. Tak jak kolega wyżej napisał, z tym, że identyfikacja osoby po czymś unikalnym, jednoznacznym. Nazwisko takie nie jest. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 00:04 |