Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [.htaccess] Zmienna zawierająca folder wykonywanego .htaccess'a
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
pentel
Witam,

W PHP na przykład dostępna jest zmienna 'PHP_SELF' czy też 'SCRIPT_NAME' i inne. Natomiast zastanawia mnie, czy móglbym jakoś wydostać wartość folderu, w którym znajduje się .htaccess, w którym chcę tą zmienną wykorzystać (czyli właśnie wykonywany .htaccess). Wiem, że .htaccess to inna logika, inne funkcje, inne przeznaczenie i w ogóle, ale z drugiej strony właśnie jego funkcja to taki trochę dyspozytor/kierownik ruchu, więc chyba powinien obsługiwać zmienną, która ustanawiałaby .htaccess instancją, do położenia której można by odwoływać przepisywane linki.

Chodzi mi o coś na modłę tego:
[APACHE] htaccess.txt - pobierz, plaintext
  1. #
  2. RewriteEngine On
  3. RewriteRule ^kryterium/plik.ext$ %{HTACCESS_SELF_CZY_COS_W_TYM_STYLU}/folder/plik.ext
[APACHE] htaccess.txt - pobierz, plaintext

Skrypt będzie działał na różnych domenach, niekoniecznie na najwyższym poziomie www/. Dlatego nie mogę po prostu wpisać tam 'domena.com'. Co do zmiennych w dokumentacji (i np. na cheat sheetach) żadna ze zmiennych nie odpowiada wartości którą szukam.

Pozdrawiam
vokiel
To może podaj po prostu ścieżkę względną /folder/plik.ext
pentel
Ale czy ścieżka względna 'folder/plik.ext (to po prawej stronie) zaczyna się od folderu, w którym jest niniejszy .htaccess, czy od RewriteBase (czyli pewnie od domeny)?

Pomyślałem też, że mogę na początku przepisywań ustawić RewriteBase na folder, w którym jest niniejszy .htaccess. No ale to też wymaga zmiennej, o którą pytam smile.gif.

edit: Chodzilo ci o arkusz stylów smile.gif Jedynym moim usprawiedliwieniem, czemu tak nie zrobiłem jest to, że kiedyś mi to nie działało. Temat stworzyłem, bo myślałem, że linki w arkuszu muszą być względem htmla, nie cssa, mylilem sie.

Ale pytanie istnieje nadal, ponieważ uważam, że lepiej byłoby, aby w htmlu widniały linki relatywne, na przykład do arkusza css.
erix
Cytat
kierownik ruchu, więc chyba powinien obsługiwać zmienną, która ustanawiałaby .htaccess instancją, do położenia której można by odwoływać przepisywane linki.

Daj testowanie zmiennej na RewriteCond, to potem możesz użyć podstawników z wyrażenia przy RewriteRule.

http://eriz.pcinside.pl/weblog/mod_rewrite...wiazac-208.html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.