![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
W PHP na przykład dostępna jest zmienna 'PHP_SELF' czy też 'SCRIPT_NAME' i inne. Natomiast zastanawia mnie, czy móglbym jakoś wydostać wartość folderu, w którym znajduje się .htaccess, w którym chcę tą zmienną wykorzystać (czyli właśnie wykonywany .htaccess). Wiem, że .htaccess to inna logika, inne funkcje, inne przeznaczenie i w ogóle, ale z drugiej strony właśnie jego funkcja to taki trochę dyspozytor/kierownik ruchu, więc chyba powinien obsługiwać zmienną, która ustanawiałaby .htaccess instancją, do położenia której można by odwoływać przepisywane linki. Chodzi mi o coś na modłę tego:
Skrypt będzie działał na różnych domenach, niekoniecznie na najwyższym poziomie www/. Dlatego nie mogę po prostu wpisać tam 'domena.com'. Co do zmiennych w dokumentacji (i np. na cheat sheetach) żadna ze zmiennych nie odpowiada wartości którą szukam. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To może podaj po prostu ścieżkę względną /folder/plik.ext
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale czy ścieżka względna 'folder/plik.ext (to po prawej stronie) zaczyna się od folderu, w którym jest niniejszy .htaccess, czy od RewriteBase (czyli pewnie od domeny)?
Pomyślałem też, że mogę na początku przepisywań ustawić RewriteBase na folder, w którym jest niniejszy .htaccess. No ale to też wymaga zmiennej, o którą pytam ![]() edit: Chodzilo ci o arkusz stylów ![]() Ale pytanie istnieje nadal, ponieważ uważam, że lepiej byłoby, aby w htmlu widniały linki relatywne, na przykład do arkusza css. Ten post edytował pentel 23.08.2009, 19:57:46 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat kierownik ruchu, więc chyba powinien obsługiwać zmienną, która ustanawiałaby .htaccess instancją, do położenia której można by odwoływać przepisywane linki. Daj testowanie zmiennej na RewriteCond, to potem możesz użyć podstawników z wyrażenia przy RewriteRule. http://eriz.pcinside.pl/weblog/mod_rewrite...wiazac-208.html -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 10:28 |