Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Filmy instruktażowe
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
athabus
Witam,
Wiem, że wiele osób ostatnio zamiast pisać instrukcje robi filmy instruktażowe - może ktoś z was też już to robił i ma jakieś doświadczenia/przemyślenia.

Szukam narzędzia którym mógłbym nakręcić filmiki instruktażowe (najlepiej export do flasha). Chodzi mi o coś w tym stylu.

Czego będę potrzebował:
- aplikacja rejestruje moje "ruchy" jako filmik - nie chcę pokazu slajdów z objaśnieniami tylko standardowy filmik z zapisem tego co dzieje się na ekranie
- śledzenia kursora myszy (np. jego podświetlenie tak jak na przykładowym filmiku)
- nagrywania ścieżki dźwiękowej z mikrofonu
- export do flasha
- możliwość powiększania widoku ekranu (np. gdy chce pokazać jakiś szczegół dokładniej)

System dowolny - preferował bym coś na linuksa, ale pewnie będzie ciężko więc windowsowe aplikacje też chętnie wykorzystam.

Niska cena (tak do ~20 dolarów) lub jakiś freeware.

Z góry dziękuje za wszelkie sugestie
sztosz
Jak ktoś wspomina "filmy instruktażowe" to moja pierwsza myśl to Camtasia Studio. http://www.techsmith.com/camtasia.asp tylko to 300$ a nie 20 :/
athabus
Piękne :-)
No ale niestety jakieś 280$ za dużo ;-(

Na razie mam coś takiego jak recordMyDesktop pod linuxa - ale szukam dalej, może znajdę coś lepszego.
erix
A o Wink słyszałeś? snitch.gif

Co do Camtasia - była kiedyś dołączona do Chipa, nawet nieźle działa, ale eksport do dedykowanego kodeka (fourCC: TSCC). Wink jest raczej tym, czego potrzebujesz. [;
athabus
No nie słyszałem ;-) Ale widziałem już prezentacje w tym robione.

Ciekawe czy uda mi się zrobić coś podobnego jak ten filmik, który dałem w przykładzie - tj. taki bardziej płynny film niż prezentację. Zainstalowałem i widzę, że jest opcja ilości klatek na sekundę i nagrywania głosu więc mam dobre przeczucie ;-)

Dzięki erix.
Oczywiście jeśli ktoś zna inne sprawdzone rozwiązania to chętnie poznam, bo jest tego trochę w sieci a nie mam czasu każdego po kolei instalować i testować.
occulkot
zawsze w firmie nagrywamy ekarn jakims programem od microsftu. Jestem w 75% przekonany ze to bylo cos darmowego, pozwallalo zaznaczac ekran robic zoomy itd.
Jutro sprawdze jak to sie dokladnie nazywalo. Imo jakies keywordsy w stylu "video center media", ale niestety znalezc nie moge w tym momencie
erix
~athabus, dwa sprawdzone już masz - Camtasia działa bez zarzutu i całkiem żwawo, Wink też jest dość popularny, a chyba jedyny darmowy do kręcenia video do flaszki. snitch.gif
occulkot
Cytat(occulkot @ 7.07.2009, 17:33:00 ) *
zawsze w firmie nagrywamy ekarn jakims programem od microsftu. Jestem w 75% przekonany ze to bylo cos darmowego, pozwallalo zaznaczac ekran robic zoomy itd.
Jutro sprawdze jak to sie dokladnie nazywalo. Imo jakies keywordsy w stylu "video center media", ale niestety znalezc nie moge w tym momencie

http://www.microsoft.com/windows/windowsme...er/default.mspx
microsoft media encoder winksmiley.jpg + link jak tego uzywac
marcinpruciak
A może CamStudio?
Używam i działa, niewiem jak z flashem ale do avi zapisuje bardzo dobrze.
Potem kompresja Virtualdubem i możesz osiągnąć 1mb na minutę z bardzo dobrą jakością.
athabus
Dzięki Panowie,

przejrzę to wszystko w wolnej chwili, której teraz brak. Ale wygląda na to, że coś sobie wybiorę. Wink jednak się nie sprawdził, chyba nie da się tym nakręcić zwykłego fimiku - zawsze wychodzi mi taka animacja poklatkowa, a chcę bardziej osiągnąć efekt zwykłego filmu.

Spróbuję też tych programów, które nie robią same exportu do flasha. Wgram to do sieci na jakiś serwis typu youtube i będę osadzał.

Dzięki za pomoc.
erix
Cytat
tym nakręcić zwykłego fimiku - zawsze wychodzi mi taka animacja poklatkowa, a chcę bardziej osiągnąć efekt zwykłego filmu.

Da się. [; Trzeba tylko FPS zwiększyć, z tego co pamiętam.

Cytat
Spróbuję też tych programów, które nie robią same exportu do flasha. Wgram to do sieci na jakiś serwis typu youtube i będę osadzał.

Pliki z Camtasia można bez problemów wgrać na divshare.com.
athabus
Może mój komp nie daje rady, ale mi zawsze filmiki wychodzą takie poklatkowe niezależnie od tego jaki fps ustawię.
Camtasia jest zbyt droga, ale inne zaproponowane programy pewnie dadzą radę.
zegarek84
a może po prostu nie daje rady do kompresji w czasie żeczywistym o ile wszystko dobrze ustawiłeś?questionmark.gif

zainteresuj się kodekiem/enkoderem typu np. HuffYUV (jeśli program do zgrywania posiada także obsługę implementacji enkodera ffdshow to w nim też jest sporo ustawień i enkoderów danych typów kodeków) który służy do bezstratnej kompresji video - a więc w b.dobrej jakości ale niestety coś za coś - materjał zakodowany zajmuje dosyć sporo na HDD - jednak to dopiero jest idealny materjał do kompresji stratnej jakimś innym kodekiem

do kompresji stratnej dla dosyć dobrej kompresji z zachowaniem ostrości to polecam Xvid'a który jest darmowy i znacznie lepszy od divix'a....

jednak jeśli chcesz wyciągnąć znacznie więcej - czyli np. trochę mniejszy rozmiar przy zachowaniu ostrości to tutaj polecam znacznie lepszy (jednak kompresja będzie trwała dłużej - ale coś za coś) darmowy także enkoder (encoder w sensie wersji kodeka umożliwiającego kompilacje materjału wideo a nie sam program) X264 (alternatywa rozwijana ale płatna przez nero to h.264 - zły dobór słów gdyż to raczej w drugą stronę x264 jesst darmową alternatywą tak jak xvid do divix'a) - jednak materjał zakodowany w tym standardzie można dodać do flasha dopiero przy flash 10 (kompresją wideo się bawię ale flashami się nie bawiłem jednak interesowałem się tym tematem...)

pozdro - a programy to już jaki Ci wygodniej - ja tylko tutaj poruszam trochę inną stronę zgrywania/kompilacji materjału video...
athabus
zegarek84 - nie zrozumiałem co drugiego Twojego słowa, ale brzmi jakbyś wiedział co mówisz więc poszukam w google po tych słowach co podałeś ;-)
Na wideo się kompletnie nie znam, a od czasu jak mam linuxa, to już mi tylko okienko wyskakuje w stylu "brak kodeka xxx czy mam go pobrać" i to by była cała moja wiedza...

Na podstawie tego co napisałeś myślę, że uda mi się coś sensownego sklecić, bo fakt faktem nie każda kompresja nada się do przygotowania takiego filmiku. Ważne jest aby materiał był "ostry" i czytelny a jednocześnie relatywnie mały - czyli dokładnie tak jak piszesz.
erix
Cytat
do kompresji stratnej dla dosyć dobrej kompresji z zachowaniem ostrości to polecam Xvid'a który jest darmowy i znacznie lepszy od divix'a....

A słyszałeś o TSCC? ;] Został stworzony specjalnie do filmów instruktażowych.
zegarek84
Cytat(erix @ 9.07.2009, 16:19:00 ) *
A słyszałeś o TSCC? ;] Został stworzony specjalnie do filmów instruktażowych.

kodeków do kompresji jest multum a bardziej od tego którego zacytowałeś ja preferuję X264
a same formaty/rozszeżenia typu avi, ogg, mkv, mp4 itd... - szkoda wyliczać to tylko kontenery zawierające jakiś format video, audio, czasem jakieś rozdziały, napisy, alternatywne ścieżki audio itd....

ja tylko podałem drogę którą najlepiej się kierowac - zgrywanie w locie tego co się robi w kompresji bezstratnej (a wiec w super jakości) a dopiero później kompresja innymi stratnymi kodekami - nieważne jakimi ale można już ustawić 2 przebiegi i zmienny bitrare oraz inne dodatkowe opcje nie dostępne w jednym przebiegu kompresji video

ogólnie jeśli ktoś interesuje się tematyką video bądź chce ją dokładniej poznać to polecam serwis:
http://www.videoaudio.pl/
a w szczególności tamtejsze forum gdzie można znaleść dużo materjałów na różne tematy....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.