Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Komunikaty alarmowe
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kilofmar
Witam.
Mam za zadanie robić komunikaty alarmowe, ma to wyglądać tak :
- jakiś użytkownik pracuje sobie w systemie który obsługuje się z przeglądarki www
- np administrator wysyła komunikat w stylu " Pali się budynek" i ma pojawić się ten komunikat temu użytkownikowi na pierwszym planie w przeglądarce.

Nie wiem jak się za to zabrać za pomocą jakiego narzędzia myślałem o Ajaxie ale nie mam pomysłu jak to zrobić.
Możecie mi coś podrzucić?
erix
AJAX, sprawdzasz kolejkę raz na np. 5 sekund, jeśli komunikat - Modal Window / Thickbox / Lightbox / Overlay.
kilofmar
No coś będę kombinował ale mam jeszcze jedno pytanie.
Chciałbym aby taki komunikat był uruchamiany przez np. naciśnięcie przycisku F3 chodzi o szybkość żeby nie trzeba było szukać po menu tylko admin naciska klawisz F3 i komunikat się rozsyła.
Wicepsik
onkeypress="f2()"

W js możesz zrobić. Nie wiem czy akurat tak to się używa.
pgrzelka
a co jeśli pracownik będzie miał zminimalizowaną przeglądarkę lub otwartą drugą kartę z np naszą klasą biggrin.gif

jak już zależy na szybkości i niezawodności to pozostaje tylko napisanie programu w np c++
kilofmar
mam problem z otarciem okienka bo normalnie to GreyBox otwiera się po kliknięciu myszką ma link np. <a href="plik.php onclick="return GB_showPage('Temat', this.href)">link</a>
a tak jak to można zrobić aby się otwierało w momencie jakiegoś zdarzenie

1. <?php
  2. function Komunikat() {
  3.  
  4.     advAJAX.get({
  5.           url: "http://adres.ath.cx/test/komunikat_dane.php",
  6.           onSuccess : function(obj) {
  7.                 if (obj.responseText != '') {
  8.                       document.getElementById('Komunikaty').innerHTML = "<a href='#' return GB_showPage('cos', this.href)>ww</a>"; próbowałem tak ale lipa
  9.                 }
  10.                
  11.           }
  12.     });
  13.    
  14.    
  15.     setTimeout('Komunikat()', 2000);
  16. }
  17. ?>
golaod
Kompletnie nie rozumiem tego, co chcesz osiągnąć.
Chcesz wywołać funkcję przy onSuccess to po prostu robisz:
Kod
onSuccess: function(obj) {
  if(obj.responseText != '') {
    GB_showPage('cos','pytanie skad wziac ten link co tu trzeba podac');
  }
}
kilofmar
Dzięki wielkie działa
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.