Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] zmienne
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kanji
Witam mam taki pytanie jak zrobic jesli w jednym pliku np. funkcje.php mam zapytanie do bazy np
  1. <?php
  2. function fMiasta()
  3. {
  4.  
  5.        $sMias = 'select ID_Miasto, nazwa from miasto where ID_Woj='.$_POST['wojewodztwo'].'';
  6.        $wMia = mysql_query($sMias);    
  7.    
  8.        $fMia = mysql_fetch_array($wMia);
  9. }
  10. ?>

i teraz w jakiejś podstronie np. dane.php mam kod np
  1. <input type="text" class="dane" name="miasto" value="" /> Miasto

i teraz w tym samym pliku dane.php wywoluje ta funkcje, i w miejsce value kompnentu wstawiam ta zmienna
  1. <? fMiasta(); ?>
  2. <input type="text" class="dane" name="miasto" value="<? $fMia[0]; ?>" /> Miasto

chce żeby mi się to wypełniło, niestety tak jak to podałem nie działa, próbowałem też jako zrobic zmienną globalną z $fMia, jak i również przypisac odpowiedzi do z bazy do taplicy niestety to nie funkcjonuje, potrzebne mi to jest ponieważ w jednym momencie muszę jednocześnie wyświetlic ten sam wynik z zapytania i zeby go nie powtarzac, tzn. pierw mam plik index.php i rownież dane.php
Spawnm
nie ma return $fMia; w funkcji więc nic nie zwraca.
kanji
tak i też dawałem return $fMia i też nic, chyba że $fMia zrobic globalną?
Spawnm
  1. <?php
  2. function fMiasta()
  3. {
  4.  
  5.       $sMias = 'select ID_Miasto, nazwa from miasto where ID_Woj='.$_POST['wojewodztwo'].'';
  6.       $wMia = mysql_query($sMias);    
  7.  
  8.       $fMia = mysql_fetch_array($wMia);
  9.  return $fMia;
  10. }
  11.  
  12.  
  13. $x=fMiasto();
  14. echo $x['ID_miasto'];
  15. ?>

zobacz to.
kanji
Wielkie dzięki smile.gif nie pomyślałem o tym żeby funkcję przypisac do zmiennej.
Bardzo Tobie dziękuje biggrin.gif <pifko>

Może mi ktoś wyjaśnic dlaczego raz to działa raz nie? jeśli załaduje sobie backupowy plik gdzie nie mam nic wpisane, tylko raz odwołuje się do zmiennej $x[0] to mi wszystko działa, natomiast jak chcę zczytac więcej rekordów to się nie da, i do tego nawet nie zczytuje mi $x[0], mowa tutaj o pliku dane.php
Spawnm
  1. <?php
  2. while($fMia = mysql_fetch_array($wMia)){
  3. echo $fMia['nazwa'];
  4. }
  5. ?>

o to chodzi ?
kanji
mam tak pokazuje części kodu winksmiley.jpg
index.php
  1. <?
  2.    include("skrypty/baza.php");
  3.    include("skrypty/select.php";
  4.    $x=eDane();
  5. ?>
  6. .
  7. .
  8. .<div id="INFORMACJE">
  9.            <div class="bar">Info</div>
  10.            <? echo $x[1]; ?>
  11. -> tutaj wszystko działa idziemy dalej
  12. .
  13. .
  14. .        
  15. <div id="TRESC">
  16.            <?
  17.                include("skrypty/strony.php");
  18.            ?>
  19. -> tutaj przez switcha wybieram podstronę i w tym momencie raz odczyta albo raz nie wartośc zmiennej x

i plik dane.php gdzie się raz załaduje wartośc a raz nie i nie wiem odczego to zależy
  1. <form action="" method="post">
  2.                <div id="info" class="info">tutaj jakieś info</div>
  3.                <input type="text" class="dane" name="nazwa" value=" <? $x[0]; ?> " />  <br />
  4.                <select id="swoj" name="wojewodztwo">
  5.                    <? fWojew(); ?> -> tutaj zobie korzysta z funkcji z pliku fuknkcji tzn. select.php który includuje w index.php
  6.                </select> Województwo <br />

I teraz jest tak że raz zadziała a raz nie... i nie wiem czemu a 2 razy wywoływac fMiasta nie ma sensu, dlatego chce to zrobic raz w index.php po czym oczywiście będę wstawiac warunki kiedy ma się wykonac fMiasta() jeszcze dodam że tablica $x ma ponad 20 rekordów bo to trochę długie zapytanie z łączeniem tablic winksmiley.jpg

I wszystko się wyjaśniło w jednym pliku już używałem zmiennej $x smile.gif i przyjmował nową wartośc smile.gif wielkie dzieki za checi masz plusika:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.