Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML] Menu, DIV - Jak to zrobić?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gaveston
Witam. Jestem "przedszkolakiem", dopiero zaczynam zabawę z PHP. Poczytałem parę kursów, ale są tam rzeczy dla mnie jak na razie zbyt "zaawansowane", które na razie nie są mi do niczego potrzebne.

Buduję właśnie stronę, taką arenę sprawdzenia możliwości, okazję do przetestowania. Wymyśliłem sobie coś takiego:

oto opis "sytuacji":

pod niebieską belką mam tabelę (wiem, że to "wiocha" i powinny to być divy, ale to rozwiązanie tymczasowe, priorytetem jest dla mnie rozgryzienie problemu, który opisuję w tym poście) złożoną z 3 komórek w jednym wierszu.

W pierwszej kolumnie wkleiłem kod:
  1. <?php include "menu.php"; ?>

W pliku menu.php jest na razie sam HTML z kolejną tabelką (to, co ujęte czerwoną ramką)

Zielona ramka to tabelka umieszczona w drugiej kolumnie (ale to już w ramach pliku index.php).

I TERAZ TAK: Chcę, żeby klikając w pozycje menu z czerwonej ramki, w "zielonej" tabelce wywołać pokazanie pewnej treści(niebieska obwódka), która w zależności od swojej objętości, będzie zmieniała wysokość tabelki (zielona obwódka).

Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam, jeżeli problem jest tak lamerski, aż irytujący smile.gif
Filip_Łdz
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jesli chodzi po prostu o automatyczne dopasowanie wysokości zależnie od ilości tekstu to wystarczy zrobić w css height:auto;
erix
http://osiolki.net/tabelki

Cytat
będzie zmieniała wysokość tabelki (zielona obwódka).

Tzn?
gaveston
Cytat(Filip_Łdz @ 28.05.2009, 18:41:12 ) *
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jesli chodzi po prostu o automatyczne dopasowanie wysokości zależnie od ilości tekstu to wystarczy zrobić w css height:auto;

To już mam. to nie jest sednem problemu, w sumie niepotrzebnie o tym napisałem. Ale dzięki smile.gif

erix --> tak, wiem... ale napisałem, że tabelki to tylko rozwiązanie tymczasowe winksmiley.jpg

główny problem polega na tym, żeby jak kliknę powiedzmy w "link2", w polu w zielonej ramce wyświetliła się porcja materiału.

Nie mam pomysłu jak to zrobić... zmienne, tablice? próbowałem robić tak:

1. w tym polu "zielonym" umieściłem
  1. <?php echo $zmienna0; ?>

2. pod linkami umieściłem kody
  1. <a href=<?php $zmienna1 = zmienna0; ?>>link1</a>

przy czym zmienna1 to był jakiś tekst, który miał zastąpić tekst zmiennej0 po kliknięciu na link1... no ale to nic nie dało
hondek
JavaScript dzien dobry smile.gif
onClick()
getElementById()
innerHTML

a jak PHP to $_GET[]

link :
  1. <a href="index.php?menu=1">

php:
  1. <?php
  2. if( $_GET['menu'] == 1) echo "costam";
  3. ?>
gaveston
Dziękuję smile.gif O to mi chodziło smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.