Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Photoshop współrzędne zaznaczenia
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
sannin
Witam,
jak wiadomo Photoshop pozwala na zapisywanie zaznaczenia Select->Save Selection. Mój problem polega na tym że chciał bym z niego te współrzędne wyciągnąć, czyli dostać np. |X: 44, 55, 66, 77| |Y: 11, 22, 33 ,55|. Czy wie ktoś jak dokonać czegoś takiego ?
erix
CTRL + klik na kanale (zapisanym zaznaczeniu) i spójrz na panel info. ;] CTRL+T na zaznaczeniu i masz konkretne współrzędne.

A podejrzewam, że chcesz robić mapy obrazków, to lepiej będzie, jeśli stworzysz slice'y. Wtedy PPM i slice properties. Dla wielu - save for web i w opcjach generowania ustawiasz CSS. Wynikowy HTML+CSS będzie zawierał współrzędne dla każdej warstwy (slice).
sannin
Tylko że ta metoda ogranicza się prostokątów smile.gif a mi zależy na takich kształtach jak np. jakieś województwo smile.gif
dr_bonzo
Sa specjalne programy do rysowania mapek. Klikasz i dostajesz HTMLa z mapka i wspolrzednymi.
sannin
Tak wiem, ale chodziło mi o Photoshopa bo ma Magic Wand Tool smile.gif chyba że znak ktoś taki program co ma podobny bajer winksmiley.jpg bo np. Pajączek odpada :/
dr_bonzo
http://html.software.informer.com/download...-map-generator/ szukaj..
sannin
Dzięki, ale liczyłem że ktoś poda coś sprawdzonego, coś czego np. używa smile.gif
erix
Cytat
ale chodziło mi o Photoshopa bo ma Magic Wand Tool

Jak wciśniesz CTRL+T też będziesz miał kwadrat. tongue.gif Nie ma takiej możliwości, aby pobrać info o kształcie nieprostokątnym.

Cytat
że ktoś poda coś sprawdzonego, coś czego np. używa

Ja z map bardzo rzadko korzystam, uzależniają treść od wyglądu. Poszukaj, znajdź coś dla siebie.
dr_bonzo
Cytat
Dzięki, ale liczyłem że ktoś poda coś sprawdzonego, coś czego np. używa

1. Lenistwo... twoje
2. A jak nikt nie uzywa? Podalem ci najlepsza odpowiedz na jaka mnie bylo stac, ja takiego softu nigdy nei potrzebowalem uzywac, wiedzialem tylko ze istnieje
sannin
Dlaczego posądzasz mnie kolego od razu o lenistwo ? smile.gif Napisałem tego posta bo przejrzałem wszystkie te programy i żaden z nich nie daje takie możliwości jak PS. Dlatego pojawiło się kolejne pytanie smile.gif
erix
PS Nie ma narzędzi do tworzenia map obrazków. Co najwyżej ImageReady, choć w to wątpię. A już na pewno nie z zaznaczenia, daj sobie z tym spokój...
dr_bonzo
Cytat(sannin @ 27.05.2009, 13:19:14 ) *
Napisałem tego posta bo przejrzałem wszystkie te programy i żaden z nich nie daje takie możliwości jak PS. Dlatego pojawiło się kolejne pytanie smile.gif

1. Albo uzywasz PSa, i wand'a a potem Guiidami sprawdzasz pozycje kazdego z wierzcholkow wielokata
2. albo uzywasz softu ktory nie ma wanda, recznie obrysowujesz wojewodztwa, ale za to masz gotowe wspolrzedne

Wybierz sobie lepsza opcje smile.gif
erix
Cytat
1. Albo uzywasz PSa, i wand'a a potem Guiidami sprawdzasz pozycje kazdego z wierzcholkow wielokata

~dr_bonzo, Ty jednak też kombinujesz, wystarczy CTRL+T na zaznaczeniu i praktycznie wszystko jest w panelu info. ;P
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.