Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Nietypowy błąd kodowania mysql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
greg87g
problem polega na tym, że wszędzie (kodowanie bazy, kodowanie tabel, kodowanie strony z formularzem pobierania danych do bazy, kodowanie strony z wyświetlaniem wyników bazy) mam ustawione na unicode utf8 ale kiedy przeglądam baze z poziomu phpmyadmin to pokazuje mi krzaki w tej bazie (pobrane i wyswietlone na mojej stronie są ok, tylko w phpmyadmin sa zle).
a kiedy chcę np dopisać coś do pola tabeli (z poziomu phpmyadmin)bto zapisuje mi te znaki odpowiednio ale na mojej stronie wyświetla je jako pytajniki :/

sprawdzilem: kodowanie strony która mi pokazuje phpmyadmin jest ustawione tez na unicode utf8.

dlaczego w phpmyadmin widze je zle a na stronie dobrze? dlaczego po wpisaniu do phpmyadmin'a polskich liter na mojej stronie sa pytajniki?
tosiek
Wgraj własnego phpmyamdina i możesz zmienić ustawienia w config.inc.php :

Kod
$cfg['DefaultLang'] = 'pl-utf-8';
$cfg['DefaultConnectionCollation'] = 'utf8_unicode_ci';
$cfg['Lang'] = 'pl-utf-8';
$cfg['DefaultCharset'] = 'utf-8';
greg87g
co to znaczy "wgraj własnego phpmyadmina"?
tosiek
tak jak każdy inny skrypt php smile.gif czyli skopiuj/wgraj pliki.
http://www.phpmyadmin.net/home_page/index.php

polecam wersję 2.
greg87g
dzieki ale ja tego nie rozumiem. nie chce wrzucac tego na serwer bo mi sie jeszcze cos spieprzy, syfek narobi i dopiero sie pogubie.

nie ma prostrzego sposobu niz takie dziwne skomplikowane cos?
tosiek
nie używaj phpmyadmina smile.gif i zobacz w zakładkę Operacje w widoku tabel i bazy.
greg87g
no juz to wlasnie wczesniej odkrylem ze tam sie kodowanie zmienia. i pozmienialem wszystko na to utf8 bo w tym mi wlasnie najlepiej przegladarki wszystko otwieraja. pozmieniane mam i kodowanie bazy, i kodowanie tabel i nawet pól w tabeli
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.