Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Konwersja do PDF ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mlattari
Witam!

Czy ktoś wie w jaki sposób można 'przebuforować' (może za pomocą ob_start i jakiejś funkcji 'konwertera' do PDF) coś do prawidłowego formatu PDF? Muszę zautomatyzować wysyłkę faktur zaliczkowych meilem....
Można by było to puścić do druku na pdf factory ale chciałbym jakieś w pełni automatyczne rozwiązanie, żeby nie trzeba było potwierdzać niczego.... tylko żeby pliki PDF pojawiały się w odpowiednich dla klienta katalogach, po czym serwer będzie je wysyłał na podany przez gościa adres meilowy ale to już wiem jak zrobić :-)
Spooky2
Widze, ze pracujesz nad tym samym co ja :-) Mam dokladnie ten sam problem. Temat: PHP_TCPDF_i_content_htmlowy
mlattari
he he nie wiedziałem że jest w php funkcja konwertująca do pdf.... :-) Ja zacząłem pisać programy dawnoooo temu i jakoś się przyzwyczaiłem do tego, że wszystkie funkcje trzeba sobie samemu robić ale.... PHP zadziwia mnie nieraz różnorodnością dostępnych funkcji i tym razem też tak jest :-)

1. <?php
  2. // create handle for new PDF document
  3. $pdf = pdf_new();
  4. // open a file
  5. pdf_open_file($pdf, "test.pdf");
  6. // start a new page (A4)
  7. pdf_begin_page($pdf, 595, 842);
  8. // get and use a font object
  9. $arial = pdf_findfont($pdf, "Arial", "host", 1); pdf_setfont($pdf, $arial, 10);
  10. // print text
  11. pdf_show_xy($pdf, "There are more things in heaven and earth, Horatio,",50, 750);
  12. pdf_show_xy($pdf, "than are dreamt of in your philosophy", 50,730);
  13. // end page
  14. pdf_end_page($pdf);
  15. // close and save file
  16. pdf_close($pdf);
  17. ?>
Spooky2
Ta, ale nie o to chodzilo smile.gif Wole gotowa klase, ktora zrobi duzo wiecej. Problem jednak mam tego typu, ze nie wiem jak sie pozbyc...TCPDF ERROR: Some data has already been output, can't send PDF file... Generalnie bowiem klasa pozwala wygenerowac pdf`a tylko i wylacznie... na danej stronie. Jesli np mam formularz i chce wygenerowac go jednoczesnie w pdfie, to odpada.... chyba, ze jest cos w tej klasie, co przeoczylem. Mozna to obejsc, otwierajac nowe okno javascriptem, ale to troche takie nie teges...
erix
Cytat
Problem jednak mam tego typu, ze nie wiem jak sie pozbyc...TCPDF ERROR: Some data has already been output, can't send PDF file...

To jest ten sam błąd, co headers already sent...
Black-Berry
To wszystko bez sensu bo zazwyczaj tekst pochodzi z edytora HTML takiego jak TinyMCE a konwersja z XHTML na pdf jest bardzo trudna. Skąd wziąć gotową klasę która by to robiła? Są oczywiście darmowe klasy ale każda ma jakieś wady. Czy ktoś używa w praktyce czegoś co dobrze działa? Chętnie odkupię.
Spooky2
Dobra, ja wlasnie zabieram sie do tcpdf, Wyglada obiecujaco, zobaczymy. Jedynie denerwuje mnie fakt, ze trzeba odpalac to w osobnym "oknie" aby wygenerowac pdf`a ze strony. Inaczej sie burzy - hmm w sumie chyba sam php.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.