Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Konwersja do PDF ?
mlattari

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!

Czy ktoś wie w jaki sposób można 'przebuforować' (może za pomocą ob_start i jakiejś funkcji 'konwertera' do PDF) coś do prawidłowego formatu PDF? Muszę zautomatyzować wysyłkę faktur zaliczkowych meilem....
Można by było to puścić do druku na pdf factory ale chciałbym jakieś w pełni automatyczne rozwiązanie, żeby nie trzeba było potwierdzać niczego.... tylko żeby pliki PDF pojawiały się w odpowiednich dla klienta katalogach, po czym serwer będzie je wysyłał na podany przez gościa adres meilowy ale to już wiem jak zrobić :-)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 6)
Spooky2

-----

Widze, ze pracujesz nad tym samym co ja :-) Mam dokladnie ten sam problem. Temat: PHP_TCPDF_i_content_htmlowy
+Quote Post
mlattari

-----

he he nie wiedziałem że jest w php funkcja konwertująca do pdf.... :-) Ja zacząłem pisać programy dawnoooo temu i jakoś się przyzwyczaiłem do tego, że wszystkie funkcje trzeba sobie samemu robić ale.... PHP zadziwia mnie nieraz różnorodnością dostępnych funkcji i tym razem też tak jest :-)

1. <?php
  2. // create handle for new PDF document
  3. $pdf = pdf_new();
  4. // open a file
  5. pdf_open_file($pdf, "test.pdf");
  6. // start a new page (A4)
  7. pdf_begin_page($pdf, 595, 842);
  8. // get and use a font object
  9. $arial = pdf_findfont($pdf, "Arial", "host", 1); pdf_setfont($pdf, $arial, 10);
  10. // print text
  11. pdf_show_xy($pdf, "There are more things in heaven and earth, Horatio,",50, 750);
  12. pdf_show_xy($pdf, "than are dreamt of in your philosophy", 50,730);
  13. // end page
  14. pdf_end_page($pdf);
  15. // close and save file
  16. pdf_close($pdf);
  17. ?>

Ten post edytował Piniek 3.01.2009, 14:07:01
Powód edycji: BBCODE / Piniek
+Quote Post
Spooky2

-----

Ta, ale nie o to chodzilo (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Wole gotowa klase, ktora zrobi duzo wiecej. Problem jednak mam tego typu, ze nie wiem jak sie pozbyc...TCPDF ERROR: Some data has already been output, can't send PDF file... Generalnie bowiem klasa pozwala wygenerowac pdf`a tylko i wylacznie... na danej stronie. Jesli np mam formularz i chce wygenerowac go jednoczesnie w pdfie, to odpada.... chyba, ze jest cos w tej klasie, co przeoczylem. Mozna to obejsc, otwierajac nowe okno javascriptem, ale to troche takie nie teges...
+Quote Post
erix

Grupa: Moderatorzy

Cytat
Problem jednak mam tego typu, ze nie wiem jak sie pozbyc...TCPDF ERROR: Some data has already been output, can't send PDF file...

To jest ten sam błąd, co headers already sent...
+Quote Post
Black-Berry

-----

To wszystko bez sensu bo zazwyczaj tekst pochodzi z edytora HTML takiego jak TinyMCE a konwersja z XHTML na pdf jest bardzo trudna. Skąd wziąć gotową klasę która by to robiła? Są oczywiście darmowe klasy ale każda ma jakieś wady. Czy ktoś używa w praktyce czegoś co dobrze działa? Chętnie odkupię.
+Quote Post
Spooky2

-----

Dobra, ja wlasnie zabieram sie do tcpdf, Wyglada obiecujaco, zobaczymy. Jedynie denerwuje mnie fakt, ze trzeba odpalac to w osobnym "oknie" aby wygenerowac pdf`a ze strony. Inaczej sie burzy - hmm w sumie chyba sam php.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 16:02