<?php $obraz_zmiana_wielkosci = imagecreatetruecolor($nowa_szerokosc, $nowa_wysokosc); $obrazek_tymczasowy = imagecreatefromjpeg ($orginalny_obrazek); imagecopyresampled($obraz_zmiana_wielkosci, $obrazek_tymczasowy, 0, 0, 0, 0, $nowa_szerokosc, $nowa_wysokosc, $szerokosc, $wysokosc); imagejpeg($obraz_zmiana_wielkosci); ?>
gdzie $szerokosc, $wysokosc znam z wcześniejszych "obliczen"... I teraz zaczynają się schody... bo jeśli $nowa_szerokosc jest ok a wysokosc jest za duza trzeba by ją przyciąć. A więc przypisuję ostatnią linijkę wcześnijszego kodu do zmiennej:
<?php $obrazek = imagejpeg($obraz_zmiana_wielkosci); ?>
i dalej
<?php $tymcz = imagecreatefromjpeg ($obrazek); $sW = imagesx($tymcz); $sH = imagesy($tymcz); $przycinany = imagecreatetruecolor($nowa_szerokosc, $przytnij_wysokosc); imagecopyresampled($docelowy, $przycinany, 0, 0, 0, 0, $nowa_szerokosc, $przytnij_wysokosc, $sW, $sH); imagejpeg($docelowy); ?>
gdzie $przytnij_wysokosc jest juz docelową wysokością. Nie wiem czy dobrze to wogóle wymysliłem i czy to w ogóle może zadziałać a jeśli tak to gdzie może być tutaj błąd bo ogólnie skrypt nie wywala błędów a tak jakby działał do momentu pomniejszania zdjęcia... Potem już tak jakby nic nie wykonywał... Jeśli możecie jakoś mi coś podpowiedzieć to będę wdzięczny. Pozdrawiam, Łukasz.