Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP] Pomniejszone zdjecie, ale jak je potem jeszcze przyciąć?
lukash82

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam. Jak w temacie czyli próbuje zrobić sobie taka galerie, w której niezależnie od tego o jakich wymiarach zdjęcie zostanie dodane będzie miało taki sam rozmiar w miniaturce... Nie wiem czy dobrze myslę ale robię najpierw skalowanie zdjęcia do zadanego rozmiaru i jeśli któryś z boków jest mniejszy lub większy to chcę jeszcze zdjęcie przyciąć... Pomniejszanie już mi działa, problem mam z przycięciem... a więc pomniejszanie konczy się tak:
  1. <?php
  2. $obraz_zmiana_wielkosci = imagecreatetruecolor($nowa_szerokosc, $nowa_wysokosc);
  3. $obrazek_tymczasowy = imagecreatefromjpeg ($orginalny_obrazek);
  4. imagecopyresampled($obraz_zmiana_wielkosci, $obrazek_tymczasowy, 0, 0, 0, 0, $nowa_szerokosc, $nowa_wysokosc, $szerokosc, $wysokosc);
  5. imagejpeg($obraz_zmiana_wielkosci);
  6. ?>

gdzie $szerokosc, $wysokosc znam z wcześniejszych "obliczen"... I teraz zaczynają się schody... bo jeśli $nowa_szerokosc jest ok a wysokosc jest za duza trzeba by ją przyciąć. A więc przypisuję ostatnią linijkę wcześnijszego kodu do zmiennej:
  1. <?php
  2. $obrazek = imagejpeg($obraz_zmiana_wielkosci);
  3. ?>

i dalej
  1. <?php
  2. $tymcz = imagecreatefromjpeg ($obrazek);
  3.  
  4. $sW = imagesx($tymcz);
  5. $sH = imagesy($tymcz);
  6.                                        
  7. $przycinany = imagecreatetruecolor($nowa_szerokosc, $przytnij_wysokosc);
  8.                                        
  9. imagecopyresampled($docelowy, $przycinany, 0, 0, 0, 0, $nowa_szerokosc, $przytnij_wysokosc, $sW, $sH);
  10.                                        
  11. imagejpeg($docelowy);
  12. ?>

gdzie $przytnij_wysokosc jest juz docelową wysokością. Nie wiem czy dobrze to wogóle wymysliłem i czy to w ogóle może zadziałać a jeśli tak to gdzie może być tutaj błąd bo ogólnie skrypt nie wywala błędów a tak jakby działał do momentu pomniejszania zdjęcia... Potem już tak jakby nic nie wykonywał... Jeśli możecie jakoś mi coś podpowiedzieć to będę wdzięczny. Pozdrawiam, Łukasz.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 3.10.2025 - 19:58