Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wywolywanie funkcji
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dareckiphp
Mam problem z wywolaniem funkcji.
Kiedy wywoluje jakas z np. switcha, dziala bez klopotu. jakisplik.php?akcja=wyloguj.
Klopoty mam z wywolywaniem funkcji bedacych "funkcjami nieswitchowymi", np. function costam() {}
Jak np. po nacisnieciu klawisza wywolac taka funkcje nie zagniezdzajac jej w switchu, a tworzac odrebna funkcje: jakisplik.php?funkcja()
Chyba nie tak. To jak?
Dzieki
adwol
Cytat
Mam problem z wywolaniem funkcji.
Kiedy wywoluje jakas z np. switcha, dziala bez klopotu. jakisplik.php?akcja=wyloguj.
Klopoty mam z wywolywaniem funkcji bedacych "funkcjami nieswitchowymi", np. function costam() {}
Jak np. po nacisnieciu klawisza wywolac taka funkcje nie zagniezdzajac jej w switchu, a tworzac odrebna funkcje: jakisplik.php?funkcja()
Chyba nie tak. To jak?
Dzieki

Po pierwsze to nie ma takiego czegoś jak ,,funkcja nieswitchowa'', ani tym bardziej ,,funkcja switchowa''. Funkcja to funkcja i tyle.
Po drugie nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Czyżbyś szukał czegoś takiego:
[php:1:a6253c0e9d]<?php
switch ($akcja)
{
case "funkcja":
funkcja();
break;
case "inna_funkcja":
inna_funkcja();
break;
}
?>[/php:1:a6253c0e9d]
dareckiphp
nieeeee, za pomoca klikniecia na jakis klawisz chce wywolac dzialanie funkcji. Chociazby w formularzu, jesli funkcja jest zapisana w switchu moge ja wywolac w ten sposob:
Kod
<form action="../security/akcja=zmiana_danych" method="post">

Jak wywolac funcke zapisana nie w switchu a jako oddzielna funkcja w postaci:
Kod
function zmiana_danych2() {

...}
zulus
eval($akcja . "()");
adwol
Cytat
Jak wywolac funcke zapisana nie w switchu a jako oddzielna funkcja w postaci:
Kod
function zmiana_danych2() {

...}

Zakładając, że w zmiennej $action masz nazwę tej funkcji to:
[php:1:fbd0a681c7]<?php
call_user_func($action);
?>[/php:1:fbd0a681c7]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.