Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Co powinien zawierać niekompilowany system szablonów?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
soundtrack
Będąc zniesmaczonym wszelkimi kompilowanymi systemami szablonów, które wychodzą z założenia oddzielenia warstwy prezentacji od logiki, a wymagają stosowania nowego języka, który zasypuje takowy szablon dziwnie wyglądającymi znacznikami i instrukcjami, postanowiłem stworzyć własny system szablonów, który nie będzie tak rozbudowany jak Smarty, czy Twig. W szablonach przeplatałbym kod PHP z HTML w przejrzysty sposób, z zastosowaniem przyjaźnie wyglądających funkcji, opracowanych w systemie.

Tu budzi się we mnie kilka pytań. Co takowy system szablonów powinien zawierać, jakie funkcje od strony technicznej i jakie, aby zwiększyć samą wygodę pisania. Na pewno chciałbym opracować cacheowanie szablonów, jednak zastanawiam się na jakiej zasadzie to zrobić i jakie informacje cacheować tak, aby np. login użytkownika był dynamiczny, a elementy niezmienne dla użytkowników - statyczne wink.gif
SmokAnalog
Nie rozumiem. Nie podoba Ci się stosowanie specjalnej składni ani oddzielanie warstw, ale mimo wszystko tworzysz system szablonów. Czyli jak ma ten kod w nim wyglądać? Systemy szablonów są właśnie po to, żeby oddzielać warstwy.

P.S. Ale cyc.
soundtrack
Nie napisałem, że nie podoba mi się myśl na oddzielenie warstw aplikacji, przecież nie korzystałbym wtedy z systemy szablonów.. tylko, że nie podoba mi się język systemu szablonów i to, że są tak obszerne, choć Smarty i Twig wykorzystywałem już w projektach. Po prostu chciałbym opracować coś małego i własnego, ale zastanawiam się, co dobrze tam dać i nie wiem jak cacheować templatki wink.gif

PS: dzięki, jest dobrze rozpieszczany, ale zawsze ktoś się może nim zająć.
SmokAnalog
Powiem Ci, że jeśli masz w tym jakiś cel edukacyjny, to fajnie i sporo na pewno się nauczysz przy tym. Jeśli nie, to użyj jednego z dostępnych systemów, bo ktoś włożył w nie dużo pracy i są naprawdę dobre i dopracowane.

Ja używałem systemu szablonów Blade, który jest wbudowany w framework Laravel.
sazian
zobacz jak wygląda klasa szablonów w kohanie, ja używam czegoś potrzebnego
by_ikar
http://symfony.com/doc/current/components/...troduction.html proste, funkcjonalne, łatwa możliwość tworzenia własnych helperów, a dziedziczenie szablonów jest na prawdę fajne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.