![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 31.07.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Będąc zniesmaczonym wszelkimi kompilowanymi systemami szablonów, które wychodzą z założenia oddzielenia warstwy prezentacji od logiki, a wymagają stosowania nowego języka, który zasypuje takowy szablon dziwnie wyglądającymi znacznikami i instrukcjami, postanowiłem stworzyć własny system szablonów, który nie będzie tak rozbudowany jak Smarty, czy Twig. W szablonach przeplatałbym kod PHP z HTML w przejrzysty sposób, z zastosowaniem przyjaźnie wyglądających funkcji, opracowanych w systemie.
Tu budzi się we mnie kilka pytań. Co takowy system szablonów powinien zawierać, jakie funkcje od strony technicznej i jakie, aby zwiększyć samą wygodę pisania. Na pewno chciałbym opracować cacheowanie szablonów, jednak zastanawiam się na jakiej zasadzie to zrobić i jakie informacje cacheować tak, aby np. login użytkownika był dynamiczny, a elementy niezmienne dla użytkowników - statyczne ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie rozumiem. Nie podoba Ci się stosowanie specjalnej składni ani oddzielanie warstw, ale mimo wszystko tworzysz system szablonów. Czyli jak ma ten kod w nim wyglądać? Systemy szablonów są właśnie po to, żeby oddzielać warstwy.
P.S. Ale cyc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 31.07.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie napisałem, że nie podoba mi się myśl na oddzielenie warstw aplikacji, przecież nie korzystałbym wtedy z systemy szablonów.. tylko, że nie podoba mi się język systemu szablonów i to, że są tak obszerne, choć Smarty i Twig wykorzystywałem już w projektach. Po prostu chciałbym opracować coś małego i własnego, ale zastanawiam się, co dobrze tam dać i nie wiem jak cacheować templatki
![]() PS: dzięki, jest dobrze rozpieszczany, ale zawsze ktoś się może nim zająć. Ten post edytował soundtrack 1.08.2014, 17:37:05 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiem Ci, że jeśli masz w tym jakiś cel edukacyjny, to fajnie i sporo na pewno się nauczysz przy tym. Jeśli nie, to użyj jednego z dostępnych systemów, bo ktoś włożył w nie dużo pracy i są naprawdę dobre i dopracowane.
Ja używałem systemu szablonów Blade, który jest wbudowany w framework Laravel. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zobacz jak wygląda klasa szablonów w kohanie, ja używam czegoś potrzebnego
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://symfony.com/doc/current/components/...troduction.html proste, funkcjonalne, łatwa możliwość tworzenia własnych helperów, a dziedziczenie szablonów jest na prawdę fajne.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 30.06.2025 - 00:29 |