Napotkałem jednak problem przy tworzeniu przycisków do przełączania miesięcy. Z pomocą znajomego coś tam napisałem, ale ni jak to sie ma do działania.
Tak oto wygląda kod, przyciski od 31 do 44 linijki:
<?php require("kal/connection.php"); connection(); // Funkcja rysująca kalendarz function rysujKalendarz($miesiac, $rok) { // skonstruowanie zapytania do bazy danych w celu wyciągnięcia dni które mają być zaznaczone i wpisanie tych dni do tablicy $dni_zaznaczone $sql = "SELECT dzien FROM formularz WHERE miesiac = ".(int)$miesiac." AND rok = $rok ORDER BY dzien ASC"; { $dni_zaznaczone[] = $row['dzien']; } // Ustawienie głównych zmiennych "Styczeń", "Luty", "Marzec", "Kwiecień", "Maj", "Czerwiec", "Lipiec", "Sierpień", "Wrzesień", "Październik", "Listopad", "Grudzień" ); // Rysowanie tabeli $poprzedni = $miesiac - 1; $nastepny = $miesiac + 1; if($poprzedni < 1) {$poprzedni = 12 ; $rok-- ;} if($nastepny > 12) {$nastepny = 1; $rok++ ;} echo '<a href="terminarz.php?rok='.$poprzedni_rok.'&miesiac='.$poprzedni_miesiac.'">poprzedni </a>' ; echo '<a href="terminarz.php?rok='.$nastepny_rok.'&miesiac='.$nastepny_miesiac.'"> następny</a>'; echo '<tr style="background:#252525;"><td>Nd</td><td>Pn</td> <td>Wt</td><td>Śr</td><td>Cz</td><td>Pt</td><td>So</td></tr>'; if ($start>0) else $pierwszy=true; // Wypisanie wszystkich dni for ($i=1;$i<=$iledni;$i++) { // Jeśli jest to dzień zaznaczony, to ustawienie koloru tła na podany kolor // W przeciwnym razie, gdy dzień jest niedzielą, ustawienie specjalnego koloru else if ($dzien==0) $bg = "background:#1d1d1d;"; // W przeciwnym razie, wiemy że to zwykły dzień i ustawiamy inne tło else $bg = "background:#252525;"; $pierwszy = false; } $koniec=7-($start+$iledni)%7; style="background:#252525;"> </td>'; } // Wywołanie funkcji z aktualną datą ?>
Tak więc jak już wcześniej wspominałem jestem zielony w tym temacie i robię to raz bo muszę dwa, że już zostało tak mało do skończenia że nie chcę komuś tego zlecać. Domyślam się, że brakuje jakiejś zmiennej?
Ze strony estetycznej natomiast chciałbym, żeby linki "poprzedni miesiąc" i "następny miesiąc" były po bokach tej komórki w której się znajdują natomiast nazwa aktualnego miesiąca i rok żeby były pomiędzy linkami.