![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 13.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z pomocą forum oraz wujka google "napisałem" terminarz w PHP. Wszystko pięknie śmiga - miał zczytywać z bazy dni które mają się podświetlać innym kolorem. Podświetlać aktualny dzień itp.
Napotkałem jednak problem przy tworzeniu przycisków do przełączania miesięcy. Z pomocą znajomego coś tam napisałem, ale ni jak to sie ma do działania. Tak oto wygląda kod, przyciski od 31 do 44 linijki:
Tak więc jak już wcześniej wspominałem jestem zielony w tym temacie i robię to raz bo muszę dwa, że już zostało tak mało do skończenia że nie chcę komuś tego zlecać. Domyślam się, że brakuje jakiejś zmiennej? Ze strony estetycznej natomiast chciałbym, żeby linki "poprzedni miesiąc" i "następny miesiąc" były po bokach tej komórki w której się znajdują natomiast nazwa aktualnego miesiąca i rok żeby były pomiędzy linkami. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 18 Dołączył: 17.04.2006 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- www.fachoweuslugi.pl | www.zlec-usluge.pl | www.pokazsie.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 18 Dołączył: 17.04.2006 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja się dostosowałem do jego przykładu. Poza tym jeżeli użyjesz strtotime, to najpierw będziesz musiał złączyć datę, sprawdzić strtotime a potem znów ją rozbić na rok i miesiąc by dalej w skrypcie się wszystko zgadzało. Ok, ja też twierdzę, że można cały kalendarz zrobić lepiej, prościej i elastyczniej wykorzystując funkcje PHP do obsługi dat.
-------------------- www.fachoweuslugi.pl | www.zlec-usluge.pl | www.pokazsie.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Ale skoro tak zrobi, to będzie musiał rozbić datę na rok i miesiąc, bo ona te parametry przenosi osobno, świadomie bądź nie.
Lub mozolnie tak Czy można prościej? -------------------- www.fachoweuslugi.pl | www.zlec-usluge.pl | www.pokazsie.pl
|
|
|
![]()
|
|
Można prościej:
Teoretycznie wystarczą dwie linijki kodu ![]() Ten post edytował Pilsener 3.04.2012, 10:35:14 |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 13.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Camikazee niestety twój sposób nie działa - ojawia sie tak samo jak to co ja napisałem, są linki ale zero akcji. Zauważyłem że po najechaniu na link to dobrze liczy bo jako następny miesiąc wyrzuca 5, a poprzedni 3 - tak więc to samo w sobie myślę że działa natomiast nie rysuje nowego miesiąca. Nie zmienia nazwy miesiąca itp - po prostu zero akcji.
Pilsner - twoje rozwiązanie w ogóle nie działa, po kliknięciu w link przenosi do strony której nie ma. Pozostali - nie ogarniam o czym mówicie ![]() |
|
|
![]()
|
|
Bo my nie pisaliśmy całego kodu tylko modyfikacje, które miałeś zrobić.
Idąc Twoją metodą, masz kod:
|
|
|
![]()
|
|
Jesteś wielki!!!
![]() Tydzień szukałem rozwiązaniem a wystarczyło napisać temat, pare godzin i wszystko śmiga. Jeszcze od strony estetycznej da radę zrobić tak, aby aktualny miesiąc i rok był pomiędzy tymi przyciskami? Zamieniam linijki miejscami i wywala mi cały czas błąd. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 5 Dołączył: 10.12.2011 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
spóźniony ![]() Ten post edytował camikazee 3.04.2012, 18:26:21 -------------------- www.fachoweuslugi.pl | www.zlec-usluge.pl | www.pokazsie.pl
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki Panowie bardzo. Problem rozwiązany, można zamknąć
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 00:40 |