Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Maskowanie e-maila
Forum PHP.pl > Forum > PHP
TomASS
Witam.

Chciałbym zrobić coś takiego. Każdy z użytkowników mojej strony miałby możliwość założenia sobie na niej adresu (aliasu) pocztowego. np. Tomass@Tomass.pl . Gdy ktoś napisze na ten adres wiadomość, system automatycznie (pewnie zapuszczę crona co 10min) przekazywałby wiadomość na adres właściwy (widoczny tylko przez administrację mojej strony) zapisany w bazie danych. Efekt taki, że użytkownik korzystałby ze swojego e-maila, a ktoś z "zewnątrz" wysyłałby wiadomości na adres@Tomass.pl

Dwa pytania:
1. jak zrobić automatyczne zakładanie e-maili (mam serwer w nazwa.pl, może ta wiadomość jest istotna)
2. jak zrobić aby przy pomocy php sprawdzać czy są jakieś e-maile i przekazywać je dalej?

Dzięki za od/pod powiedzi smile.gif
bełdzio
ad1 najprosciej bylo by ustawic na serwerze catch-all, a nastepnie rozpoznawac usera po loginie w otrzymanym mailu
ad2 http://pl.php.net/manual/pl/book.imap.php
TomASS
Cytat(bełdzio @ 14.03.2009, 20:21:06 ) *
ad1 najprosciej bylo by ustawic na serwerze catch-all, a nastepnie rozpoznawac usera po loginie w otrzymanym mailu

Że jak? Po loginie w e-mailu?

Cytat(bełdzio @ 14.03.2009, 20:21:06 ) *

Dzięki! Którą funkcję dokładnie masz na myśli?
bełdzio
ad1. ktos wysyla maila na adres ktos_tam@serwer.pl wyciagasz sobie z tego "ktos_tam" nastepnie spr w bazie jaki prawdzimy e-mail odpowiada temu loginowi i robisz na niego przekierowanie

ad2. najlepiej przelec sobie cala sekcje IMAPowa manuala znajdziesz kilka ciekawych rzeczy, albo po prostu wrzuc w google IMAP + PHP jak nie chce Ci sie czytac za duzo smile.gif
TomASS
ad1. to wiem smile.gif Ale pomogłeś mi z tym catch-all - już sobie ustawiłem, świetnie działa smile.gif

ad2. no jakoś szukam i nie mogę znaleźć funkcji która przekaże mi całą wiadomość dalej (łącznie z załącznikami itp.) :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.