![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Chciałbym zrobić coś takiego. Każdy z użytkowników mojej strony miałby możliwość założenia sobie na niej adresu (aliasu) pocztowego. np. Tomass@Tomass.pl . Gdy ktoś napisze na ten adres wiadomość, system automatycznie (pewnie zapuszczę crona co 10min) przekazywałby wiadomość na adres właściwy (widoczny tylko przez administrację mojej strony) zapisany w bazie danych. Efekt taki, że użytkownik korzystałby ze swojego e-maila, a ktoś z "zewnątrz" wysyłałby wiadomości na adres@Tomass.pl Dwa pytania: 1. jak zrobić automatyczne zakładanie e-maili (mam serwer w nazwa.pl, może ta wiadomość jest istotna) 2. jak zrobić aby przy pomocy php sprawdzać czy są jakieś e-maile i przekazywać je dalej? Dzięki za od/pod powiedzi ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 81 Dołączył: 6.04.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ad1 najprosciej bylo by ustawic na serwerze catch-all, a nastepnie rozpoznawac usera po loginie w otrzymanym mailu
ad2 http://pl.php.net/manual/pl/book.imap.php -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ad1 najprosciej bylo by ustawic na serwerze catch-all, a nastepnie rozpoznawac usera po loginie w otrzymanym mailu Że jak? Po loginie w e-mailu? Dzięki! Którą funkcję dokładnie masz na myśli? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 81 Dołączył: 6.04.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ad1. ktos wysyla maila na adres ktos_tam@serwer.pl wyciagasz sobie z tego "ktos_tam" nastepnie spr w bazie jaki prawdzimy e-mail odpowiada temu loginowi i robisz na niego przekierowanie
ad2. najlepiej przelec sobie cala sekcje IMAPowa manuala znajdziesz kilka ciekawych rzeczy, albo po prostu wrzuc w google IMAP + PHP jak nie chce Ci sie czytac za duzo ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
ad1. to wiem
![]() ![]() ad2. no jakoś szukam i nie mogę znaleźć funkcji która przekaże mi całą wiadomość dalej (łącznie z załącznikami itp.) :/ -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 19:57 |