Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Problem z zamontowaniem cache na stronie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
michal1-1991
Witam

Prowadzę serwis eVortal.pl i mam dość słaby serwer (tzn. może nie słaby ale szkodzi mi jeden limit) i dlatego często wywala mi błąd bazy danych. Max zapytań to 20 na sekundę a wystarczy że 2 osoby na forum wejdą i już jest lipa. Tak więc od przedwczoraj szukam jakiegoś rozwiązania i znalazłem coś jak cache winksmiley.jpg

Na początku próbowałem z:
http://nospor.pl/cache.html
ale niestety nie rozumiem w ogóle tego skryptu i nie potrafię go skonfigurować.

Szukałem dalej i natknąłem się o algorytmy.pl ale nie chciałem płacić więc znalazłem coś po angielsku:
http://www.ilovejackdaniels.com/php/caching-output-in-php/

Tu już problemów nie miałem dużych bo na localhost działało, ale na serwerze nie. Poczytałem dzisiaj jednak komentarze i naprawiłem. Działało prawie jak należy. Problemem było logowanie (oparte na Sesji i Cookie) i mała "dziwność" danych. Poza tym sprawdzało się to dobrze.

Tak więc mam nadzieję że pomoże mi ktoś rozwiązać ten problem, tak jak zawsze to na tym forum bywało smile.gif
templar
Cytat(michal1-1991 @ 16.10.2007, 20:08:01 ) *
Witam

Prowadzę serwis eVortal.pl i mam dość słaby serwer (tzn. może nie słaby ale szkodzi mi jeden limit) i dlatego często wywala mi błąd bazy danych. Max zapytań to 20 na sekundę a wystarczy że 2 osoby na forum wejdą i już jest lipa. Tak więc od przedwczoraj szukam jakiegoś rozwiązania i znalazłem coś jak cache winksmiley.jpg

.. to faktycznie cienki serwer. zamiast kombinacji, polecam zmianę.

Pozdrawiam
matix
Skoro masz 20 max zapytań, to nawet jak scachujesz wszystko i zostanie tylko jedno zapytanie / usera, to na stronie będzie mogło być max 30 osób. To bez sens. Z góry z takim serwerem skreślasz sobie serwis.

Zmień serw.
michal1-1991
Po pierwsze wcale nie 30 winksmiley.jpg Przecież strona będzie szła z Cache więc w miarę odświeżeń to liczba może być o wiele większa. Im mniejszy czas odświeżeń tym więcej osób ale i tak byłaby to duża liczba. Tak więc cache postawić muszę winksmiley.jpg

Jeśli chodzi o serwer to niestety nie mam pieniędzy, a umowa z dostawcą kończy mi się w czerwcu.
matix
To ty chyba jednak nie wiesz, że cache nie jest do wszystkiego.

Polecam wpierw lekture cache, po co i dlaczego. Chyba nie będiesz cachował zapytań do userów (logowanie, autoryzacja). W takim razie znaldź darmowy serwer z lepszymi parametrami i już. Zagranicą tego jest pełno. tongue.gif
michal1-1991
Już jest dobrze smile.gif zainstalowałem "hypercacher", naprawdę bardzo łatwy w instalacji i zarazem zaawansowany skrypt smile.gif Działa nawet autoryzacja na sesjach i cooke co mnie zdziwiło. Jak działa możecie sprawdzić sami tutaj: http://eVortal.pl/

W każdym razie dzięki za chęci pomocy winksmiley.jpg a serwery darmowe od Cal.pl słabsze są, a tam właśnie mam hosting winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.