Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dział filmy oparty o php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
arczi
witam,
wlasnie zajmuje sie robieniem dzialu filmy w moim serwisie i chcialbym sie dowiedziec jak to rozplanowac, i czego uzyc bym mial efekt jaki chce smile.gif sewis jest oparty o phpnuke 8.0

jak najlepiej jest skonstruowac dzialanie takiego dzialu?

chetnie bym sie oparl na maxiorze (modul na dodawanie filmu; na stronie gdzie filmy sie przeglada pojawia sie jego miniaturka, aktualna ocena i liczba komentarzy, data dodania i osoba, ktora zasugerowala). Dodatkowo film jest ustawiany na poczatku kolejki, wiec najnowsze filmy beda widziane na pierwszych stronach.

Moje umiejetnosci to: bardzo dobra znajomosc c++(co pomoglo mi bardzo szybko przesiasc sie na php, ale niestety nie pomoze w serwisie smile.gif), od niedawna php i podstawy baz danych.

Prosze o podanie pomyslow jak zaprojektowac dzial filmy.

W zwiazku, ze nie mam jeszcze doswiadczenia z php, pomysly jakie mi przychodzily sa moze dobre, ale malo skuteczne i troszke pracochlonne...
(moj pomysl to wpisywanie recznie do pliku.txt:
link_do_filmu [tab] data_dodania [tab] kto_zasugerowal
bylaby jeszcze mozliwosc oceniania i komentowania, oraz przegladanie najlepszych, najnowszych filmow, narazie nie wiem nawet jak to zrobic, ale jesli myslicie, ze to bylby dobry pomysl, napewno sie doksztalce smile.gif
na stronce po wpisaniu nowej linijki film zostawalby automatycznie dodany, a 21 film na stronie - bedzie sie ich miescic na stronie po 20 - jest przesuwany na nastepna, itd...)

dzieki za wszelka pomoc i sugestie smile.gif
arczi
Adrian Staniszewski
Uzyj do tego bazy danych.. nauka podstaw zajmie Ci kilka godzin a efekt bedzie zadowalajacy.

przykladowa baza :
id
name
link
date
who
foto

do tego druga tabela z komentarzami:
id
f_id
name
text
date

oczywiscie to bardzo ogolny zarys bazy, przemysl go sobie dokladnie i rozpisz:)
arczi
wielkie dzieki za ogolny zarys, poprobuje i wroce w razie problemow smile.gif
z3L
Cytat(arczi @ 2.11.2006, 16:31:46 ) *
wielkie dzieki za ogolny zarys, poprobuje i wroce w razie problemow smile.gif

Hmm, nie lepiej nauczyć się php i samemu napisać?
Adrian Staniszewski
Cytat(z3L @ 2.11.2006, 20:29:09 ) *
Hmm, nie lepiej nauczyć się php i samemu napisać?

a czy gdzies ktos komus cos tutaj napisal ? podalem przyklad jak MOZE wygladac przykladowa baza
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.