Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dlugosc trwania sesji
Forum PHP.pl > Forum > PHP
FcKgW
Mam pytanie. Otóż zaczełem się bawić sesjami ( smile.gif ) i ciekawi mnie na jak dlugo sesja moze trwac. Ja ja rejestruje przez session_register('X); ale zapamietuje sie ona tylko na czas wizyty na stronie. Co musialbym zrobic aby bylo to na dluzej zapamietane questionmark.gif Prosze o przyklady biggrin.gif
Jabol
o ile się nie myle długość sesji jest ustawiana w php.ini, ale można chyba też ustalić jej sługość przy wywołaniu. Normalnie sesje trwają do zamknięcia strony.
eldad
raczej do zamknięcia przeglądarki rolleyes.gif

eldad
Omega
Jak chcesz aby sesja trwała dłużej, to jedyna możliwa metoda to kożystać z COOKIE, bo normalnie sesja kończy się po zamknieciu przeglądarki...
MaKaO
Zwykłe cookie działa podobnie jak sesja (okres czasu), a istnieje możliwość ustawienia odpowiedniego parametru, który przechowa to na odpowiedni czas. [manual:ad6dd3fdb0]setcookie[/manual:ad6dd3fdb0] Tam masz info odnośnie ustawienia czasu, dokładny adres: [LINK]
:wink:
LeWaR
Domyślnie sesja trwa 24 minuty od ostatniej akcji, więc jeśli ktoś nic nie bedzie robił (przeglądał) przy stronie to sesja straci ważność po 24 minutach..
piotr485
Pozwole sobie się dołączyć do tematu.

Moje pytanie to gdzie jest zapisana ta informacja o 24 min ? w pliku php.ini i jak zmienić ten czas ?

Mam taki problem, ponieważ zrobiłem rezerwację pokoi taki programik w przeglądarce i mam go cały czas włączony i normalne, że czasem się go nie używa, a jak chcę dodać rezerwację to mnie wylogowuje.

Wiem, że zależy to od serwera. W nazwa.pl wogole nie bylo tego limitu, a w home.pl jest wlasnie 24min, jak to zmienic ?
Rid
Sesje+Coocies,jest chyba optymlanym rozwiązaniem dla Pana.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.