Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mnozenie jednej zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > PHP
jacekrzeszow
Witam, szukalem pol h i nigdzie nie znalazlem, jak zrobic cos takiego:

Mam formularz, wybieram tam rozne wartosci i z tego formularza mam zmienna $punkty

i wyświetlam sobie wszystkie wartosci w petli foreach, wyskakuje mi np:

5
7
8
12
5
20
33

i teraz moje pytanie brzmi, jak pomnozyc te wszystkie podane wartosci i wynik przypisac do jednej zmiennej?smile.gif bo nie moge tego zapisac w postaci $punkty*$punkty; przeciez..

powinno wyjsc 11088000 wg tego co obliczylem na kalkulatorze.
Kshyhoo
Wyświetl sobie, co uzyskujesz za pomocą pętli (tablicę) za pomocą np. var_dump, a potem już z górki wink.gif
jacekrzeszow
Cytat(Kshyhoo @ 2.09.2012, 11:30:44 ) *
Wyświetl sobie, co uzyskujesz za pomocą pętli (tablicę) za pomocą np. var_dump, a potem już z górki wink.gif

Wyskajuje tylko:

string(4) "5" string(4) "12" string(4) .. niewiele mi to mowi, a w przypadku print_r wyskakuja same liczby, ilosc liczb jest za kazdym razem inna (w zaleznosci ile sie wybierze)
Kshyhoo
Funkcje do badania wartości i typu zmiennych:

W PHP występują trzy funkcje umożliwiające zbadanie typu i wartości zmiennej. Są nimi var_dump(), var_export() oraz print_r().

Funkcje te różnią się kilkoma szczegółami.

Po pierwsze, w odniesieniu do obiektów, funkcja var_dump() drukuje informacje wyłącznie o publicznych składowych (funkcje var_export() oraz print_r() uwzględniają wszystkie składowe: publiczne, chronione i prywatne).

Po drugie wydruk generowany przez funkcję var_export() jest poprawnym kodem PHP.

Wreszcie funkcja print_r() nie drukuje informacji o typie zmiennej, o ile typem jest string, integer lub float.

Teraz będziesz wiedział, co dostajesz wink.gif
jacekrzeszow
Wiem juz co dostaje, jednak niewiele mi to pomoglo smile.gif probuje tez uzyc array_product, jednak jakies dziwne rzeczy wychodza
Kshyhoo
Pokaż, co dostajesz.
styryl
  1. $array = array( '5', '7', '8', '12', '5', '20', '33' );
  2.  
  3. $punkty = 1;
  4. foreach ( $array as $key => $val ) {
  5.  
  6. $punkty = $punkty * $val;
  7.  
  8. }
  9.  
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.