michal_s
11.07.2011, 14:10:12
Mam stronę ze zbiorem różnych obrazków. Wstawiłem też tam sharer fb. I mam pewien problem. Na danej stronie oprócz wspomnianego obrazka znajdują się też inne np. od nawigacji (prawo, lewo) i zazwyczaj normalnie jako domyślny brany jest ten o którego mi chodzi. Ale wtedy gdy 'waży' od dość sporo to jest pomijany i jako do udostępnienia na Tablicy brane są te inne. Macie pomysł jak temu zaradzić? Miał ktoś kiedyś taki problem i wie jak go rozwiązać?
thek
11.07.2011, 14:18:12
Open Graph protocol - Facebook Developers i wszystko jasne...
michal_s
11.07.2011, 14:24:51
Jeśli się nie myle to to co podałeś jest do like a nie do sharera
<a name="fb_share" type="button_count"></a> <script src="http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share" type="text/javascript"></script>
o którego mi chodzi.
Myślę, że pewnie da się to zrobić dając na sztywno link do miniaturki w parametrach ale nigdzie nie moge znaleźć jaki on by musiał być.
Age1869
11.07.2011, 17:30:40
Myślę, że jakbyś logiczniej i składniej napisał, co się dzieje, ktoś by Ci jaśniej i składniej napisał, co zrobić...
Osobiście niewiele rozumiem z Twojego opisu, a interpretowanie twórczości literackiej mnie nie interesuje.
michal_s
11.07.2011, 18:03:11
Ok. Postaram sie jaśniej.
Na stronie mam kilka obrazków. Chcę, aby jednym z nich (głównym, reszta odpowiedzialna jest np za nawigację) można się było podzielić na FB za pomoca sharera, którego kod prezentuje wyżej. I zazwyczaj wszystko jest ok. Jako domyślny obrazek do podzielenia się wybierany jest ten główny. Ale jeśli jest to np gif mający trochę wagi to nie jest wczytywany przez sharera i brane są te np od nawigacji. Miał ktoś z tym problem i wie jak rozwiązać? Albo czy da się jakoś ustawić na sztywno podając link do miniatury mającej być opublikowanej na FB ?
Age1869
11.07.2011, 18:46:47
Sam nigdy nie korzystałem z takich rzeczy (nie lubie facebook'a i podobnych), ale z tego, co widziałem trzeba najlepiej dać to w kodzie php.
Ja bym dodał do bazy danych tabelę z tymi obrazkami i ich adresami, a potem za pomocą pętli while wszystko dodawał i w tym dodawał do skryptu facebookowego odpowiedni link.
michal_s
11.07.2011, 18:59:02
Wszystko ok, tylko właśnie jak dodać te linki z miniaturami odpowiednimi na sztywno...
Damonsson
11.07.2011, 19:01:12
A sprawdziłeś to co Ci podał @thek?
Z tego co wiem, share już nie jest wspierane.
Nie kombinuj czasem z jakimiś bazami danych...o zgrozo.
michal_s
11.07.2011, 19:06:53
Sprawdzałem tyle, że to jest do like a nie do sharera i raczej nic mi nie da. A z tym wspieraniem to też mi się wydaje ze masz racje.
Damonsson
11.07.2011, 19:09:52
To taki problem sprawdzić, czy na pewno nic nie da?
Testuj sobie i zobacz skąd jest brane image:
https://developers.facebook.com/tools/lint/
michal_s
11.07.2011, 19:19:01
Ale wytłumacz mi teraz co by mi miało dać poznanie opinii o znacznikach pod like jak używam czegoś innego

Zresztą jak mówisz, że tego nie używasz to chyba średnio masz pojęcie co mi tak naprawdę radzisz, przynajmniej takie odnoszę wrażenie. Ale dzieki za zainteresowanie.
thek
12.07.2011, 08:12:49
Sharer był pierwowzorem like i stąd także, z tego co mi wiadomo, wykorzystuje znaczniki og

W tym url, image i inne. Sprawdź dodając je i potem testując w podanym linterze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.