Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mysqli::init VS mysql_init
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
eccocce
witam,
do tej pory używałem tej funkcji tak:
  1. $mysqli = mysqli_init();

i było ok, ale zajrzałem do manuala ( http://php.net.pl/manual/pl/mysqli.init.php ) patrzę, a tam równoważna (pozornie) forma mysqli::init(), więc sprawdzam to i niestety nie działa, ba nawet nic nie wywala
  1. var_dump(mysqli_init());

i pusto, od tej linijki nic się nie wyświetla.
trochę mnie zbiła z tropu ta notacja w manualu (doświadczenie z obiektami mam niestety tylko z javy jak na razie)

ciekawe czy temat nie powinien przypadkiem znaleźć się w przedszkolu biggrin.gif

edit: śmieszna sprawa... PHP 5.2.13 pomimo error_reporting = E_ALL w php.ini i tak ustawiało wartość 0 i dlatego nie wyświetlały się żadne błędy (wczoraj postawiony serwer) - dopiero ustawienie wartości liczbowej (dałem -1) pomogło, także teraz zobaczę jeszcze raz jakie błędy mi wywala przy mysqli::init
mike
Cytat(eccocce @ 14.03.2010, 14:18:52 ) *
edit: śmieszna sprawa... PHP 5.2.13 pomimo error_reporting = E_ALL w php.ini i tak ustawiało wartość 0 i dlatego nie wyświetlały się żadne błędy (wczoraj postawiony serwer) - dopiero ustawienie wartości liczbowej (dałem -1) pomogło, także teraz zobaczę jeszcze raz jakie błędy mi wywala przy mysqli::init
A coś jeszcze śmieszniejszego Ci powiem. Dyrektywa error_reporting nie ma nic wspólnego z wyświetlaniem błędów. To jest tylko poziom raportowania błędów.
To czy będą one wyświetlane, czy nie reguluje dyrektywa display_errors.
eccocce
Średnio się uśmiałem tongue.gif
display_errors miałem "On", a wartość 0 przy error_reporting wzięła się nie z "E_ALL" tylko z "E_ALL | E_STRICT" (przekombinowałem)

no dobrze, pozostaje jeszcze kwestia mysqli::init()

1. Fatal error: Non-static method mysqli::init() cannot be called statically, assuming $this from incompatible context in (...)

Aha, czyli metoda może być stosowana tylko na instancjach mysqli smile.gif jedna metoda w dwóch stylach ("oop" i "procedural") może wprowadzić w błąd, przynajmniej mnie wprowadziła, bo myślałem, że są one równoważne nie tylko w działaniu (wynik), ale również w sposobie użycia smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.