Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyswietlanie pustych rekordow
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
di@blo
Witam mam takie proste zapytanie

1. .
  2. mysql_query("SELECT p.kat kat, p.podkat podkat, k.link link, p.link podlink, p.alt alt FROM dic_kategorie k, dic_podkategorie p WHERE p.kat = k.id");
  3. .

wyswietla mi wszystkie dane o kategorie i podkategorie ale niestety jak dana kategoria nie ma podkategori to juz mi tego nie uwzglednia i pytanie do expertow jak to zmienic tongue.gif

z gory dzieki
pyro
Cytat(di@blo @ 29.03.2008, 15:26:45 ) *
Witam mam takie proste zapytanie

1. .
  2. mysql_query("SELECT p.kat kat, p.podkat podkat, k.link link, p.link podlink, p.alt alt FROM dic_kategorie k, dic_podkategorie p WHERE p.kat = k.id");
  3. .

wyswietla mi wszystkie dane o kategorie i podkategorie ale niestety jak dana kategoria nie ma podkategori to juz mi tego nie uwzglednia i pytanie do expertow jak to zmienic tongue.gif

z gory dzieki

Jeżeli dobrze pamietam to w nazwach kolumn, tabel, baz danych nie powinno byc spacji...
di@blo
po pierwsze w jaki sposob ma mi to pomoc?
po drugie gdzie ty tam widzisz spacje?
po trzecie zapytanie dziala bez zarzutu tylko nie uwzglednia wybieranie rekordow ktore maja pusta podkategorie
pyro
Cytat(di@blo @ 29.03.2008, 16:09:56 ) *
po pierwsze w jaki sposob ma mi to pomoc?
po drugie gdzie ty tam widzisz spacje?
po 3 zapytanie dziala bez zarzutu tylko nie uwzglednia wybieranie rekordow ktore maja pusta podkategorie

srry mialem problem z przegladarka (kodowaniem) i pokazywal mi sie nadmiar spacji i kwadraciki
di@blo
nie ma sprawy dzieki za chec pomocy a rozwiazanie wlasnie sam znalazlem

1. .
  2. mysql_query("SELECT p.kat kat, p.podkat podkat, k.link link, p.link podlink, p.alt alt FROM dic_kategorie k Left JOIN dic_podkategorie p ON p.kat = k.id");
  3. .
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.