Tak wyglądają fragmenty plików:
baza.txt
każda linia to kolejny element zbioru
Cytat
Mickiewicz Adam||Dziady||PWN||1985||456123-987-987
Sienkiewicz Henryk||Potop||PWN||1992||1236-9875-4865
Jajuga Krzysztof||Inwestycje||WN PWN||2007||7896-5235-7842
Szewczyk Ryszard||Bankowa obsługa firmy||Oficyna Ekonomiczna||2002||7896-5654-5456
Sienkiewicz Henryk||Potop||PWN||1992||1236-9875-4865
Jajuga Krzysztof||Inwestycje||WN PWN||2007||7896-5235-7842
Szewczyk Ryszard||Bankowa obsługa firmy||Oficyna Ekonomiczna||2002||7896-5654-5456
do tego użyć chciałem już wcześniej stworzonej wyszukiwarki:
edytor.php
fragment kodu
<?php echo '<form action="" method="post"> <center> <input type="text" name="pole1" style="width: 130px;" /> <input type="submit" value="Szukaj" /> <br /> </center> </form>'; ?> //... //zbędna cześć kodu //... <hr > <?php { list($autor[$i], $tytul[$i], $wyd[$i],$rw[$i],$isbn[$i],$gat1[$i],$gat2[$i],$opis[$i] ) = explode("||", $arrFile[$i]); { "<br /><strong> Tytuł:</strong>".$tytul[$i]. "<br /><strong>Wydawnictwo:</strong>".$wyd[$i]. "<br /><strong>Rok wydania:</strong>".$rw[$i]. "<br /><strong>Numer ISBN:</strong>".$isbn[$i]. "<br /><strong>Gatunek podstawowy :</strong>".$gat1[$i]. "<br /><strong>Gatunek dodatkowy :</strong>".$gat2[$i]. "<br /><strong>Opis :</strong>" .$opis[$i]. "<br />"; <input type="edycja.php" value="Edytuj" /> "<hr />"; } else { ; } } ?>
I teraz powstaje problem ponieważ zawsze może zdażyć sie sytuacja, że wyszukany autor bedzie miał kilka książek, a my chcemy edytować tą jedną bez konieczności kolejnego wpisywania inf do wyszukiwarki.
Myślałem o tym aby do każdego z wyszukanych elementów dodatkowo pojawiał sie przycisk [Edytuj] ale nie wiem jak to wykonać bo moja propozycja wykonania jest błędna.
"Edycja.php" - to jest formularz do którego chcę wczytać wybrany element. I tutaj również powstaje problem typu: Jak przesłać dane, ale narazie nie zagłębiam sie w ten temat, ponieważ póki nie rozwiąże tego nic wiecej nie ma sensu robić.
Edit: 17:00
Właśnie wpadłem na pomysł,ale nie wiem czy to jest logiczne, aby funkcja [Edytuj] powodowała zapis wybranego elementu do pliku np: edyt.txt i nastepnie formularz uzupełniany byłby za pomocą odczytu z tego pliku. Wtedy moglibyśmy wprowadzić zmiany i zapisać spowrotem do baza.txt. Tylko ze powstałby wtedy problem z tym aby nowa wersja nadpisała starą wersję.
Ponieważ jakbyśmy przy zapisie do "edyt.txt" usunęli jednocześnie nasz wybrany element z bazy to w wypadku awarii utracilibysmy tą daną.